Ungaria anunță că va bloca aderarea Ucrainei la UE. Motivele


  • ACP
  • Sep 2, 2023 15:51
  • 1479
Ungaria anunță că va bloca aderarea Ucrainei la UE. Motivele

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ungariei – Máté Paczolai – a declarat că Ungaria nu poate sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, după ce au fost interzise imnul național, steagul și culorile Ungariei la ceremonia de deschidere a anului școlar, ținută pe 1 septembrie, la liceul Ferenc Rákóczi II din Munkács, Transcarpatia. 

Mai mult, directoarea colegiului și-a ținut discursul de deschidere doar în ucraineană, în loc de maghiară, limba oficială a școlii, conform publicației Daily News Hungary. 

Măsura Kievului, spune oficialul maghiar, contrazice acordurile bilaterale, deciziile Comisiei de la Veneția și alte hotărâri europene privind limbile și minoritățile. 

Scandalul vine după vizita oficială de pe 23 august a președintei Ungariei, Katalin Novák, la Kiev, unde cei doi lideri au căzut de acord în legătură cu multe chestiuni, una dintre ele fiind promisiunea președintelui ucrainean față de omologul său maghiar de a acorda drepturi similare maghiarilor din Ucraina cu cele de care se bucură ucrainenii în Ungaria. În prezent, ucrainenii își pot cânta imnul național, își pot folosi liber culorile naționale și steagul în Ungaria, libertăți cerute de Budapesta și pentru minoritatea maghiară din Ucraina – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.