Adela Mîrza: "Magistrații să răspundă financiar, disciplinar și chiar penal! Ai depășit ca judecător termenul de 60 de zile în camera preliminară? Inițial ar trebui să ți se taie un procent semnificativ din salariu!". Dosarul Revoluției trenează în continuare. Președinta AD: "Vinovați sunt atât procurorii militari care l-au instrumentat, cât și o parte dintre judecători!"


Adela Mîrza: "Magistrații să răspundă financiar, disciplinar și chiar penal! Ai depășit ca judecător termenul de 60 de zile în camera preliminară? Inițial ar trebui să ți se taie un procent semnificativ din salariu!". Dosarul Revoluției trenează în continuare. Președinta AD: "Vinovați sunt atât procurorii militari care l-au instrumentat, cât și o parte dintre judecători!"

Președinta partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, atrage atenția sâmbătă, într-o postare pe Facebook, asupra problemei reprezentate de lipsa unui cadru coerent, bine pus la punct, de răspundere a magistraților.  

În acest context, Adela Mîrza aduce în discuție Dosarul Revoluției, care a fost retrimis în judecată în data de 3 august 2022, însă trenează în faza camerei preliminare de peste 1 an, deși termenul legal pe care judecătorii trebuie să-l respecte în această etapă este de 60 de zile.  

Pentru a combate această formă de tergiversare a actului de justiție, președinta AD propune schimbarea legislației, astfel încât judecătorii să răspundă pecuniar, disciplinar și chiar penal pentru nerespectarea unor reglementări precum termenul de 60 de zile în cauză.  

Nu în cele din urmă, Adela Mîrza aduce în discuție responsabilitatea purtată și de procurorii Secției Parchetelor Militare în legătură cu necondamnarea vinovaților pentru represiunea sângeroasă a Revoluției anticomuniste din Decembrie 1989, printre care fostul președinte al României, Ion Iliescu.  

Redăm comunicatul Adelei Mîrza: 

"400 de revoluționari sau urmași ai acestora au murit în timp ce procurorii și judecătorii au tot făcut ping-pong între ei cu Dosarul Revoluției. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus se bucură încă de privilegiile pe care le-au obținut urcându-se pe trupurile însângerate ale celor pe care i-au ucis sau mutilat în Decembrie 1989.  

Săptămâna aceasta s-a desfășurat un nou termen de judecată. Un nou termen după peste 33 de ani de tergiversări și alte tertipuri judiciare ce au ajutat criminalii din 1989 să scape basma curată.  

Vinovați sunt atât procurorii militari care au instrumentat variile forme ale Dosarului Revoluției, cât și o parte dintre judecătorii care le-au soluționat.  

În 2019, procurorii Secției Parchetelor Militare au creat voit confuzie până și în ceea ce privește data semnării rechizitoriului Dosarului Revoluției. Dacă în documente au susținut că data semnării rechizitoriului a fost 5 aprilie 2019, în video-ul în care s-au filmat semnându-l au avansat cu totul altă dată în timp ce se bâlbâiau: "Astăzi suntem în cât? În 9... 8 aprilie. În 8? Nu în 9? În 8 aprilie 2018...2019". Lipsă de profesionalism sau rea intenție pentru ca dosarul să pice în instanță pe fondul unor simple probleme procedurale?  

Cât despre instanțele propriu-zise, vestita cameră preliminară s-a transformat într-un instrument de tergiversare, contrar misiunii inițiale de a facilita actul de justiție. Deși termenul legal este de 60 de zile, dosarele sensibile, inclusiv cele istorice, trenează ani de zile în camera preliminară, judecătorii fiind ei înșiși cei ce încalcă legea.  

Până când nu va exista un cadru bine pus la punct de răspundere a magistraților, care să implice pedepse (disciplinare sau chiar penale) pentru neaplicarea legilor și aspectelor procedurale în vigoare, justiția nu va fi înfăptuită.

Ai depășit ca judecător termenul de 60 de zile? În primă fază ar trebui să ți se taie un procent semnificativ din salariu!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.