Șoc la Moscova! Guvernul de la Havana anunță o decizie ce rupe șirul de poziționări favorabile Kremlinului: Anchetează recrutarea cubanezilor în armata rusă și declară că va opri acest proces


Șoc la Moscova! Guvernul de la Havana anunță o decizie ce rupe șirul de poziționări favorabile Kremlinului: Anchetează recrutarea cubanezilor în armata rusă și declară că va opri acest proces

Guvernul de la Havana a făcut un anunț oficial care marchează o neașteptată poziție în raport cu Moscova, declarând că lucrează la dezmembrarea unei rețele care atrăgea cubanezi din Rusia și chiar din Cuba pentru a-i înrola în armata rusă pentru a lupta contra Ucrainei.  

"Ministerul de Interne a detectat și lucrează la neutralizarea și dezmembrarea unei rețele de trafic de ființe umane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățenii cubanezi care locuiesc acolo, și chiar unii din Cuba, în forțele militare care participă la operațiunile de război din Ucraina", a declarat luni Ministerul cubanez al Afacerilor Externe.  

"Au fost neutralizate tentative de această natură și au fost inițiate proceduri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activități", se mai spune în comunicatul de luni, fără să fie oferite mai multe explicații. (sursa: AICI)

Faptul că cetățeni cubanezi din Rusia au semnat contracte pentru a lupta în Ucraina în schimbul primirii cetățeniei ruse se știa din primăvara, în special de la momentul la care acest fapt a fost dezvăluit chiar de presa rusă, în luna mai, subiect abordat și de Podul.ro la acel moment.  

Însă, guvernul cubanez a reacționat public abia acum, anunțându-se că autoritățile din Cuba întreprind acțiuni legale împotriva traficanților, conform declarației de marți a ministrului de Externe Bruno Rodríguez. Mai mult, guvernul cubanez a subliniat că țara "nu face parte din conflictul de război din Ucraina" și că nu vrea să pară "complice la aceste acțiuni".

Cuba a făcut până acum o mulțime de pași pentru reapropierea de Rusia, după căderea Uniunii Sovietice, de la care a primit vreme de zeci de ani o susținere vitală pentru economia sa fragilă. În 2014, Cuba a recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei, la puțin timp după ocuparea acestei regiuni de către armata rusă, după care, în același an, Vladimir Putin a vizitat țara comunistă, unde a anunțat decizia Moscovei de a șterge 90% din datoria de 35 de miliarde de dolari a Cubei față de Rusia și a anunțat acorduri de investiții în industria petrolieră offshore a insulei.

Guvernul cubanez a învinuit Statele Unite pentru criza din Ucraina încă de la începutul invaziei la scară largă, din 2022, susținând dreptul Rusiei la "autoapărare" împotriva extinderii NATO, deși a afirmat că acest conflict ar trebui rezolvat diplomatic.

În noiembrie 2022, președintele cubanez Miguel Díaz-Canel l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova, ocazie cu care cei doi lideri au criticat sancțiunile occidentale "nedrepte" impuse împotriva Cubei și Rusiei.  

Deși Cuba a pretins de mai multe ori că și-a menținut o poziție de neutralitate față de invadarea Ucrainei de către Rusia, abținându-se de la voturile ONU pe această problemă, la sfârșitul lunii mai președintele cubanez Diaz-Canel l-a asigurat pe înaltul oficial rus Dimitri Cernîșenko, aflat în vizită la Havana, de "sprijinul necondiționat al Cubei" în "confruntarea sa cu Occidentul". (sursa: AICI)

În iulie 2023, Vladimir Putin a reafirmat angajamentul de susținere a Cubei printr-o serie de acorduri ratificate pe 14 iunie, în prezența premierului cubanez Manuel Marrero. Acordurile includ aprovizionarea cu petrol, vânzarea de grâu și restabilirea zborurilor care au fost suspendate din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei. De asemenea, Moscova a finalizat recent un împrumut pentru singura fabrică de oțel din Cuba și s-a angajat să finanțeze finalizarea a trei noi centrale termoelectrice folosind tehnologia rusă, în condițiile în care centralele actuale au peste 50 de ani.  

Toate acestea fac greu de înțeles reacția de zilele acestea a Havanei, mai ales când Rusia are din ce în ce mai mare nevoie de trupe pentru a face față contraofensivei ucrainene ce începe să străpungă liniile de apărare ruse din teritoriile ocupate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.