Anatol Șalaru: "România ar trebui să-și ceară scuze de la partea ucraineană! Să se recurgă la demiteri!". Reacția fostului ministru al Apărării din R.Moldova în contextul în care Ministerul Apărării de la București a admis într-un final că a descoperit în proximitatea satului Plauru "elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă"


Anatol Șalaru: "România ar trebui să-și ceară scuze de la partea ucraineană! Să se recurgă la demiteri!". Reacția fostului ministru al Apărării din R.Moldova în contextul în care Ministerul Apărării de la București a admis într-un final că a descoperit în proximitatea satului Plauru "elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă"

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat în urmă cu scurt timp, în emisiunea "Politica zilei" de la B1TV, că "România ar trebui să-și ceară scuze de la partea ucraineană", ca urmare a situației în care s-a confirmat finalmente, la nivelul Ministerului român al Apărării Naționale, că au fost descoperite, în cursul serii de 5 septembrie, în proximitatea satului Plauru, "elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă", asta deși oficialii de rang înalt de la București negaseră anterior cele susținute de Kyiv, unii exponenți de la nivel politic, dar nu numai, insinuând că este vorba doar despre o simplă strategie aplicată de oficialii ucraineni pentru a atrage NATO în războiul contra Rusiei. 

De asemenea, Șalaru a spus că sunt necesare demiteri în rândul celor ce, după atacurile furibunde rusești din ultimele zile asupra porturilor dunărene ucrainene, au garantat sistematic că nu există vreo bucată de dronă picată pe teritoriul României. 

"Este o situație foarte jenantă, pentru că unii oameni politici din România au învinuit Ucraina de rea-credință și de provocare, respectiv că nu e suficient de recunoscătoare României pentru tot ajutorul acordat. În cazul de față cred că trebuie să se recurgă la demiteri. Cel puțin responsabilii din județul Tulcea trebuie să fie demiși și cei care l-au dezinformat pe ministru și s-au gândit să dea garanții că nu există nimic în acea zonă. Noi trebuie să fim pregătiți, pentru că războiul este la doi pași de noi și oricând se poate întâmpla, ținând cont că Rusia e foarte concentrată pe porturile de la Dunăre, de la Marea Neagră ale Ucrainei pentru a împiedica exportul de grâne. Și orice se poate întâmpla, cum s-a întâmplat la noi în R. Moldova, când au căzut câteva rachete pe teritoriul Moldovei. Unele ne-au tranzitat spațiul aerian, iar altele au căzut, fiind doborâte de antiaeriana ucraineană. 

În cazul de față s-a ajuns la o situație jenantă în care partea română a pus la îndoială declarațiile lui Kuleba, declarațiile conducerii Ucrainei, iar părerea mea, puțin mai dură decât a mediei pe țară, este că România ar trebui să-și ceară scuze de la partea ucraineană pentru aceste învinuiri. 

Desigur, s-a întâmplat și în Polonia, s-a întâmplat și că o dronă sau o rachetă rusească a ajuns undeva prin centrul Europei sau mai departe și nu a fost depistată, nu a fost doborâtă. Nu există garanții de 100% că aceste drone pot fi interceptate, că aceste drone pot fi doborâte. Și nu cred că conducerea României a vrut să ascundă acest caz. Nu există posibilitatea într-o țară europeană, cum e România, să ascunzi asemenea incidente. Localnicii pot să le vadă, pot să le filmeze, există rețele de socializare. Deci acest lucru nu poate fi ascuns. Dar a fost vorba despre incompetență din partea unor specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Aceste lucruri nu mai trebuie să se repete. Este o situație jenantă și față de partenerii NATO și față de partenerii ucraineni", a zis Șalaru. 

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite efectuate la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi "care pot fi dintr-o dronă". Declaraţiile sale au venit o zi după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, afirma, contrar celor susținute de Ucraina, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în țara noastră. 

MAI MULTE DETALII: Răsturnare de situație! Ministrul român al Apărării: "Confirm că s-au găsit bucăți care pot fi de dronă". Iohannis declarase în urmă cu o zi că "nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.