"Avem o situație fluidă". Iohannis încearcă să justifice bambiliciul comunicațional de la vârful statului român pe subiectul dronei care a căzut pe teritoriul României


"Avem o situație fluidă". Iohannis încearcă să justifice bambiliciul comunicațional de la vârful statului român pe subiectul dronei care a căzut pe teritoriul României

"Avem o situație fluidă", a justificat miercuri președintele României, Klaus Iohannis, comunicarea complet eronată a oficialilor români din cursul ultimelor două zile cu privire la controversa referitoare la drona care a căzut pe teritoriul țării noastre, aceștia negând sistematic și ferm producerea unui astfel de incident. 

Însă, Iohannis a adăugat că situația s-a schimbat de la o zi la alta, fiind identificate într-un final componente care, potrivit Ministerului Apărării Naționale, "pot fi asimilate unor resturi de dronă".

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a precizat că țara noastră a informat NATO în cursul zilei de astăzi în legătură cu incidentul în cauză. 

Întrebat dacă există o responsabilitate la vârful MApN, Iohannis a evitat să critice conducerea ministerului. 

Jurnalista Ramona Avramescu: V-ați început intervenția de la summit cu precizări cu privire la acele componente, probabil de dronă, căzute pe spațiul românesc. Ați cerut o anchetă profesionistă. Cum explicați însă faptul că timp de două zile toată comunicarea oficială a statului român a negat insistent existența unui astfel de incident, deși oficialii ucraineni vorbeau despre el încă de luni? Considerați că există o responsabilitate la vârful Ministerului Apărării pentru această incoerență de comunicare? Ce este de făcut de acum înainte pentru gestionarea unor astfel de incidente de securitate? 

Klaus Iohannis: În situația în care ne aflăm, în situația de război la granița noastră, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Deci astăzi avem o altă situație decât a fost ieri. Asta este. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună-credință și în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmații care angajează statul român în baza unor supoziții. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat și sunt convins că de bună-credință că nu există astfel de piese, iar asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat. Au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii pași. Însă, între timp, am informat aliații NATO. Ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat în primul rând să-l informeze pe secretarul general. În al doilea rând, a fost însărcinat să informeze aliații, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineață, când ambasadorul nostru, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, a informat oficial pe toți aliații de posibilul incident și de faptul că au fost găsite rămășițe care foarte probabil sunt de dronă. Aici ne găsim în momentul de față. În măsura în care cercetările aduc noi dovezi, putem face următorii pași și să comunicăm evident tot ceea ce se găsește. 

Klaus Iohannis afirma ieri, contrar celor susținute de Ucraina, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în țara noastră. 

Ce declarase Klaus Iohannis în cursul zilei de ieri: "Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.