”China e foarte aproape de lansarea unei INVAZII asupra Taiwanului”. Avertismentul generalului american Robert Spalding


  • ACP
  • Sep 7, 2023 15:49
  • 1552
”China e foarte aproape de lansarea unei INVAZII asupra Taiwanului”. Avertismentul generalului american Robert Spalding

China ar fi foarte aproape de lansarea unei invazii asupra Taiwanului, potrivit unui fost oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA, preluat de agenția turcă de presă Anadolu Agency. 

Generalul de brigadă retras al Forțelor Aeriene ale SUA, Robert Spalding, a declarat pentru Anadolu: „Cred că (un atac chinezesc asupra Taiwanului – n. red.) este iminent”. „Cu cât Xi impune mai multe restricții asupra economiei sale și cu cât impune mai multe restricții asupra Statelor Unite și corporațiilor multinaționale pentru a opera în China, cu atât va avea mai puțin stimulent pentru a nu ataca Taiwanul, întrucât se creează o decuplare proprie”, a precizat generalul american la cel de-al 32-lea Forum Economic de la Karpacz, Polonia. 

După declanșarea invaziei rusești în Ucraina, mai mulți experți au spus că Beijingul ar putea copia modul de operare al Moscovei dacă va încerca vreodată să aducă Taiwanul sub controlul său, dar oficialii de la Beijing au respins afirmațiile privind un eventual atac iminent, chiar dacă Taiwanul e considerat de comuniștii chinezi parte a teritoriului Chinei pentru care ar fi legitimă o operațiune militară de mare anvergură.

Spalding a spus că scopul Chinei ar fi să preia Taiwanul printr-un blitzkrieg, înainte ca forțele americane să aibă șansa de a răspunde. „În momentul în care SUA vor avea șansa de a-și crește capacitatea de producție, conflictul s-ar fi încheiat”, a explicat el. 

Numai că, în ultimii ani, Washingtonul a făcut clar faptul că va interveni pentru apărarea Taiwanului în cazul unui atac chinez, iar guvernul taiwanez a primit aprobarea administrației Biden pentru achiziționarea de pachete de arme și echipamente militare în valoare de sute de milioane de dolari. În același timp, oficialii americani au intensificat traficul diplomatic către Taipei, chiar dacă Beijingul a cerut în mod repetat Washingtonului să oprească angajamentul militar și diplomatic cu Taiwanul – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.