În genunchi în fața Chinei – Moscova va vinde țării comuniste gaze naturale la un preț foarte mic comparativ cu cel pentru alte țări. O dependență primejdioasă


În genunchi în fața Chinei – Moscova va vinde țării comuniste gaze naturale la un preț foarte mic comparativ cu cel pentru alte țări. O dependență primejdioasă

Date publicate de guvernului Rusiei arată că în anii următori Moscova va vinde gaze naturale Chinei la aproape jumătate din prețul oferit cumpărătorilor europeni. Prețul pentru China în 2024 va fi la o medie de 271,6 USD la mia de metri cubi, în timp ce prețul pentru Europa și Turcia va fi de 481,7 USD, așa cum arata un raport al premierului rus Mikhail Mishustin, potrivit Bloomberg. 

Aceste prețuri ar trebui să fie valabile până în 2026, cu reduceri treptate de-a lungul timpului, dar în acest an Rusia se așteaptă să mai vândă gaze către China la o medie de 297,3 dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce clienții rămași din Europa și Turcia vor plăti o medie de 500,6 dolari. 

Conform contractelor, Moscova anticipează să primească gigantica sumă de 400 miliarde dolari pentru gazele livrate Chinei în următorii ani prin intermediul conexiunii Power of Siberia a companiei Gazprom. 

Prețul bun oferit Chinei NU se explică prin contractele pe termen lung sau prin vreo mare prietenie între cele două țări, ci mai degrabă prin dependența crescută a Moscovei de Beijing, după ce Rusia și-a slăbit semnificativ poziția în ordinea economică globală odată cu începutul invaziei la scară largă din Ucraina. 

Pierderea investițiilor occidentale, plecarea a mii de companii străine și masivele sancțiuni economice au făcut ca Rusia să ajungă rapid dependentă de China comunistă, cu care are în continuare o mulțime de probleme istorice de rezolvat. 

Un expert al Universității Yale – ne referim la Jeffrey Sonnenfeld – a declarat pentru publicația Business Insider că „în mod clar, Rusia este mult mai dependentă de China pentru a-i furniza importurile și produsele avansate de care are nevoie, în timp ce piețele rusești reprezintă doar o oportunitate secundară neglijabilă pentru afacerile chineze” – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.