Guvernul britanic acuză China că a spionat la nivel înalt în Marea Britanie. ”Securitatea Parlamentului a fost potențial compromisă!”


Guvernul britanic acuză China că a spionat la nivel înalt în Marea Britanie. ”Securitatea Parlamentului a fost potențial compromisă!”

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că premierul Rishi Sunak s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang în timpul summitului G20 din India, căruia „i-a transmis îngrijorările semnificative cu privire la interferența chineză în democrația parlamentară a Regatului Unit”, făcând referire la cazul a doi barbati arestați pentru spionaj în favoarea Chinei comuniste. 

Poliția a confirmat faptul că un cercetător parlamentar implicat în probleme de afaceri internaționale, care a avut legături cu ministrul securității Tom Tugendhat și președintele comisiei de Afaceri Externe Alicia Kearns, alături de mai mulți parlamentari conservatori, a fost arestat împreună cu un alt bărbat, sub acuzația de spionaj, în luna martie. 

Poliția Metropolitană a declarat: „Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost arestat la o adresă din Oxfordshire, iar un bărbat de 20 de ani a fost arestat la o adresă din Edinburgh. Au fost efectuate percheziții atât la proprietăți rezidențiale, cât și la o a treia adresă din estul Londrei”

Ambii bărbați au fost duși la o secție de poliție din sudul Londrei, ulterior fiind eliberați pe cauțiune de poliție până la o dată de la începutul lunii octombrie, se mai arată în comunicat. 

Angajatul Parlamentului nu a fost numit cu nume și prenume, dar presa britanică a dezvăluit că acesta a locuit în China pentru o perioadă. 

Comentând cazul, deputatul conservator Iain Duncan Smith a spus că „este timpul să recunoaștem amenințarea tot mai adâncă pe care o reprezintă acum Partidul Comunist Chinez sub președintele Xi”

Deputatul conservator Tim Loughton a declarat: „Aceasta este o dovadă suplimentară a cât de departe ajung tentaculele Partidului Comunist Chinez în instituțiile britanice. Încă o dată, securitatea Parlamentului a fost potențial compromisă, astfel că nu putem privi PCC ca altceva decât o amenințare străină ostilă”

Un raport al Comisiei de Informații și Securitate a Parlamentului, emis în iulie, a avertizat că guvernul britanic a întârziat să se ocupe corespunzător de amenințarea spionajului Chinei comuniste. 

„Se pare că China are un nivel înalt de intenție de a interfera cu guvernul Regatului Unit, țintind oficiali și organisme la mai multe niveluri pentru a influența gândirea politică și luarea deciziilor din Regatul Unit, care sunt relevante pentru China”, se punctează în raport. 

Australia și Canada au acuzat de asemenea spionajul și interferența chineză în politică, fapt negat însă de guvernul chinez – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.