Biden întărește alianța SUA-Vietnam, însă încearcă să asigure Beijingul că nu este vorba despre o alianță împotriva Chinei


  • ACP
  • Sep 11, 2023 19:58
  • 501
Biden întărește alianța SUA-Vietnam, însă încearcă să asigure Beijingul că nu este vorba despre o alianță împotriva Chinei

Aflat la Hanoi după încheierea summitului G20, pentru a impulsiona dezvoltarea legăturilor cu Vietnamul, președintele Biden a declarat că nu dorește să izoleze China, dar a acuzat Beijingul că "schimbă regulile jocului".

"Unul dintre lucrurile care se întâmplă acum este că China începe să schimbe unele dintre regulile jocului, în ceea ce privește comerțul și alte aspecte", a spus Biden.

Washingtonul continuă cu această vizită consolidarea rețelei de aliați din Pacific în fața expansiunii militare și politice a Chinei, care pune în pericol pacea în regiunea Pacificului de Sud Est, iar Vietnamul este una din țările care au răspuns favorabil, de mai mulți ani, demersurilor americane.  

Potențiala dependență a Statelor Unite de China pentru resurse strategice se adaugă motivelor consolidării legăturilor cu Vietnamul, care deține a doua cea mai mare rezervă de zăcăminte de minereuri rare la nivel mondial.  

În cadrul noului parteneriat dintre Washington și Hanoi e inclus un acord privind semiconductorii, prin care Statele Unite se angajează să ajute Vietnamul să-și dezvolte capacitățile și să-și extindă producția, la care se adaugă și un acord privind mineralele rare, care sunt utilizate la fabricarea dispozitivelor de înaltă tehnologie cum ar fi smartphone-urile și bateriile pentru mașini electrice.  

Vietnamul împărtășește îngrijorarea Washingtonului cu privire la asertivitatea tot mai mare a vecinului său în disputata Mare a Chinei de Sud și are toate motivele să încurajeze Statele Unite să își mute marile investiții din China pe teritoriul său.  

În același timp, alianța cu Vietnamul nu este lipsită de probleme, începând de la faptul că e tot o țară comunistă, precum China, cu toate problemele ce decurg din asta, până la legăturile strânse, tradiționale, pe care le au vietnamezii cu Rusia în domeniul militar, armata vietnameză fiind dotată în proporție covârșitoare cu armament rusesc.  

Adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Jon Finer, a declarat pentru presă că Washingtonul recunoaște relația militară de decenii a Vietnamului cu Rusia, dar există "un disconfort tot mai mare din partea vietnamezilor fata de această relație", iar parteneriatul cu Statele Unite va ajuta Hanoi să "se diversifice și să se îndepărteze" de relația cu Rusia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.