China își intensifică șicanele militare la adresa Taiwanului. Taipeiul afirmă că a detectat 68 de avioane și 10 nave de război chineze în apropierea coastelor sale


China își intensifică șicanele militare la adresa Taiwanului. Taipeiul afirmă că a detectat 68 de avioane și 10 nave de război chineze în apropierea coastelor sale

Taiwanul a afirmat joi că China a trimis 68 de avioane militare şi a desfăşurat 10 nave de război lângă ţărmurile sale în câteva ore, notează AFP.

„68 de avioane ale Armatei de Eliberare a Poporului şi 10 nave ale marinei chineze au fost detectate" între miercuri şi joi dimineaţă în jurul Taiwanului, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei într-un comunicat.

De asemenea, în rețelele de socializare au apărut imagini care surprind tansferul de echipamente militare, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate, în porturile sale cele mai apropiate de Taiwan (foto jos, la finalul textului).

Miercuri, Taipeiul indicase că a detectat 35 de avioane militare în jurul insulei în câteva ore, unele îndreptându-se spre Pacificul de Vest pentru a se alătura portavionului chinez Shandong, în cadrul unui "antrenament maritim şi aerian comun".

Ministerul Apărării din Taiwan a observat o creştere a incursiunilor maritime şi aeriene chineze în ultimele zile.

În aprilie, Beijingul a efectuat exerciţii militare simulând încercuirea insulei, după o întâlnire între preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, în California.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă că va fi invadat de Beijing, care consideră insula autonomă ca parte a teritoriului său ce trebuie recucerită cu forţa dacă este necesar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.