Aflat în apropierea alegerilor, guvernul Poloniei anunță că și-ar putea reduce sprijinul oferit Ucrainei. Logica electorală a acestor declarații


Aflat în apropierea alegerilor, guvernul Poloniei anunță că și-ar putea reduce sprijinul oferit Ucrainei. Logica electorală a acestor declarații

Ministrul polonez pentru Afaceri Europene, Szymon Szynkowski vel Sęk, a declarat pentru presa că, pe fondul crizei importurilor de produse agricole ucrainene, Polonia ar putea să își reducă sprijinul pentru Ucraina. 

Szynkowski vel Sęk a spus, citat de agenția poloneză de presă PAP, că guvernul polonez este „necruțător” în această chestiune, având în vedere faptul că sunt în joc interesele fermierilor.

„Acțiunile Ucrainei nu ne impresionează, dar fac o anumită impresie asupra opiniei publice poloneze. Sondajele demonstrează acest lucru, precum și nivelul de sprijin public pentru asistența suplimentară pentru Ucraina. Și acest lucru este dăunător Ucrainei însăși”, a explicat ministrul polonez.

„Am dori să sprijinim în continuare Ucraina, dar trebuie să avem sprijinul poporului polonez în această chestiune, pentru ca acest lucru să fie posibil. Prin urmare, dacă nu există sprijin din partea poporului polonez, va fi o provocare pentru noi să sprijinim în continuare Ucraina așa cum am făcut până acum”, a adăugat ministrul – sursa AICI.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, declarase cu puțin timp înainte că Polonia ar putea să reducă sprijinul financiar pentru ucrainenii care caută refugiu în fața agresiunii Rusiei. 

De asemenea, guvernul de la Varșovia are în vedere să nu extindă în 2024 facilitățile la cerințele de ședere și permisul de muncă, accesul gratuit la școli și asistență medicală gratuită pentru refugiații ucraineni.

”Aceste reguli vor deveni pur și simplu invalide anul viitor. Cred că, în mare măsură, aceste reguli nu vor fi extinse", a punctat purtătorul de  cuvânt al guvernului de la Varșovia – sursa AICI

E foarte posibil ca aceste declarații venite din direcția guvernului polonez să aibă mai mult un caracter electoral, având în vedere că luna următoare vor avea loc alegerile pentru Seim (Parlamentul polonez), iar actualul partid de guvernământ – care se sprijină mult pe populația rurală ce este afectată de importurile de cereale din Ucraina – încearcă să obțină o a treia victorie consecutivă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.