Premierul Poloniei spune că țara sa NU mai furnizează armament Ucrainei


Premierul Poloniei spune că țara sa NU mai furnizează armament Ucrainei

UPDATE: Teroare la Moscova! Președintele Poloniei anunță că țara sa va continua să furnizeze armament Ucrainei, clarificând astfel declarațiile premierului polonez: "Cuvintele acestuia au fost interpretate în cel mai rău mod posibil"

Polonia nu mai furnizează armament Ucrainei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în cursul zilei de miercuri, 20 septembrie. Anunțul a fost făcut în contextul în care relațiile polono-ucrainene sunt din ce în ce mai tensionate pe fondul extinderii interdicției de către oficialii polonezi asupra importurilor de cereale ucrainene, existând temeri că acestea ar destabiliza piața, iar astfel fermierii autohtoni ar avea de suferit. 

Acordând un interviu pentru postul privat de televiziune Polsat News, Mateusz Morawiecki a menționat că Polonia a ajutat la victoria împotriva "barbarului rus", dar nu poate fi de acord cu nicio destabilizare a pieței poloneze prin importurile de cereale ucrainene.

"Desigur că vom menține tranzitul mărfurilor ucrainene. Polonia nu are de suferit niciun prejudiciu din acest motiv. Dimpotrivă, s-ar putea spune că avem de câștigat din asta", a precizat Morawiecki. 

Morawiecki a precizat, pe de altă parte, că regretă că oligarhii ucraineni "și-au împins cerealele pe piața poloneză", fără a ține cont de efectele pe care asta le-a avut asupra fermierilor polonezi. Premierul polonez a adăugat că aceste acțiuni au dus la scăderea prețurilor și au determinat Guvernul de la Varșovia să introducă garanții de preț și, în cele din urmă, să interzică importurile de cereale din Ucraina.

De asemenea, Morawiecki a spus că, în loc să trimită arme în Ucraina, Polonia se focusează pe propriile capabilități militare și îi apără apără acum pe polonezi cu cel mai modern armament.

"Dacă vrei să te aperi, trebuie să ai cu ce să te aperi. Aderăm la acest principiu, motiv pentru care am plasat comenzi mai semnificative", a explicat Morawiecki. 

Pe tema înarmării armatei poloneze, Morawiecki a menționat și vizitele sale recente la fabricile de arme unde sunt produse echipamentele militare poloneze cum ar fi vehiculele blindate Rosomak și obuzierul autopropulsat Krab. 

"Ne concentrăm în principal pe modernizarea și înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate din Europa. Și asta într-un timp foarte scurt", a reliefat premierul polonez. 

Morawiecki a precizat, pe de altă parte, că decizia Poloniei de a nu mai da arme Ucrainei "nu va pune în pericol securitatea Ucrainei".

"Centrul nostru din Rzeszów, în cooperare cu Statele Unite și NATO, joacă în continuare rolul pe care l-a jucat și îl va juca în continuare", a explicat premierul polonez, făcând referire la centrul de logistică și reparații a echipamentelor militare ale armatei ucrainene. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.