Premierul Italiei își arată stupoarea față de decizia Berlinului de a finanța ONG-uri care aduc migranți din Mediterană în Italia


  • ACP
  • Sep 26, 2023 10:14
  • 1995
Premierul Italiei își arată stupoarea față de decizia Berlinului de a finanța ONG-uri care aduc migranți din Mediterană în Italia

Decizia recentă a Berlinului de a finanța două organizații neguvernamentale care debarcă în sudul Italiei migranții salvați în Marea Mediterană a fost criticată de premierul Italiei, Giorgia Meloni, într-o scrisoare adresata cancelarului Germaniei, Olaf Scholz. 

„Am aflat cu uimire că administrația dumneavoastră – fără a se coordona cu guvernul italian – ar fi decis să sprijine cu fonduri substanțiale organizațiile neguvernamentale implicate în primirea migranților ilegali pe teritoriul italian și în salvările în Marea Mediterană. (…) Cred că eforturile, inclusiv financiare, ale națiunilor UE interesate să ofere sprijin concret Italiei ar trebui să se concentreze mai degrabă pe construirea de soluții structurale la fenomenul migrației ilegale”, i-a scris Meloni cancelarului german, la 23 septembrie, potrivit agenției de ştiri ANSA. 

Giorgia Meloni și-a exprimat „o mare uimire” față de articolul publicat de ANSA pe 22 septembrie, potrivit căruia, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a anunțat o finanțare iminentă pentru un proiect de asistență a migranților pe teritoriul italian și un proiect care implică salvări din mare, ambele aparținând unor organizații neguvernamentale. 

De exemplu, SOS Humanity, care a primit finanțare de la Berlin și care operează nave de salvare în centrul Mediteranei, a anunțat că i-au fost alocați 790.000 de euro, iar organizația caritabilă catolică Sant Egidio a declarat, vineri, că a semnat un nou acord cu Berlinul pentru finanțarea activităților migranților în Italia. 

Italia a înregistrat, anul acesta, un val de migranți de 127.000 de persoane, număr mai mult decât dublu fata de cel înregistrat anul trecut. 

(Sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.