EXCLUSIV Cum pot folosi românii din județele Tulcea și Galați sistemul ucrainean de alertă pentru a afla în timp util despre atacurile rusești din proximitatea României. Extrem de grav: Sistemul Ro-Alert, inactiv azi-noapte în pofida atacului rusesc cu drone ce a pus în pericol viața mai multor români


EXCLUSIV Cum pot folosi românii din județele Tulcea și Galați sistemul ucrainean de alertă pentru a afla în timp util despre atacurile rusești din proximitatea României. Extrem de grav: Sistemul Ro-Alert, inactiv azi-noapte în pofida atacului rusesc cu drone ce a pus în pericol viața mai multor români

Un nou atac rusesc cu drone Shahed a vizat azi-noapte porturile ucrainene de la Dunăre - Reni, Ismail și Orlivka. Unele drone au căzut în apropierea unui bac cu români care pleca din Isaccea. Petru Gabor - un voluntar român care face săptămânal drumuri cu ajutoare către zonele afectate de invazia declanșată de Vladimir Putin - a filmat momentul în care rușii atacă portul ucrainean.

Vedeți video:


Cu toate acestea, sistemul Ro-Alert nu a fost activat azi-noapte pentru a-i avertiza despre pericol pe românii din județele Tulcea și Galați, respectiv pe cei care tranzitează granița româno-ucraineană. 

Astfel, pentru a nu vă baza exclusiv pe sistemul Ro-Alert, vă vom oferi câteva sfaturi simple ce vă vor ajuta să aflați, în majoritatea cazurilor, în timp util despre atacurile rusești. Asta vă va conferi timp suplimentar să găsiți un loc de adăpost care să vă sporească gradul de siguranță. Sistemul ucrainean de alarmă este unul performant și a salvat, respectiv salvează nenumărate vieți din calea atacurilor rusești. Vă vom explica în cele ce urmează cum să-l utilizați: 

1. Căutați "air alert" pe Magazinul Play de pe smartphone-ul dvs. Instalați aplicația pe care am încercuit-o în imaginea de mai jos. În ceea ce-i privește pe utilizatorii Apple, aplicația se regăsește AICI

2. Deschideți aplicația și setați-o pe regiunea Odesa. 

3. Este necesară o conexiune la internet pentru ca sistemul de alertă să funcționeze. 

4. Atunci când sună alarma, foarte important este să aflați dacă atacul sau potențialul atac rusesc vizează zonele din proximitatea României. În acest sens, e necesar să instalați aplicația Telegram și să intrați pe două canale destinate regiunii Odesa pe care vi le vom indica. Așa cum puteți observa în următoarele capturi de ecran, canalele respective de Telegram furnizează constant informați vitale pe parcursul atacurilor rusești, inclusiv despre țintele acestora, ceea ce le oferă oamenilor minute prețioase în plus pentru a se adăposti. Canalele de Telegram destinate regiunii Odesa pot fi accesate AICI și AICI. Varianta originală a acestor canale este în limba rusă, dar cu un abonament lunar în valoare de 28 de lei vă puteți activa Telegram Premium, iar astfel toate canalele vor fi traduse automat în limba engleză, ceea ce vă va conferi timp prețios în plus pentru a vă adăposti. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.