OMV Petrom va importa o cantitate importantă de gaze din Turcia. Pe ce perioadă e semnat acordul


OMV Petrom va importa o cantitate importantă de gaze din Turcia. Pe ce perioadă e semnat acordul

Corporația Turcă de Conducte de Petrol (BOTAȘ) a anunțat, miercuri, că va exporta gaze naturale prin conductă către România, după încheierea unui contract cu OMV Petrom care prevede livrări pentru o perioadă ce începe de la 1 octombrie și se termină la 31 martie 2025. 

Acordul dintre cele două companii acoperă livrarea de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România, adică aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Volumul de gaze adus din Turcia reprezintă aproape 10% din consumul intern al României dintr-o zi normală de iarnă, consum care ar fi de aproximativ 50 de milioane de metri cubi. 

Ambele companii au convenit să dezvolte cooperarea în domeniile transportului, stocării, producției, tehnologiilor de energie verde, precum și în comerțul cu gaze naturale, au mai declarat pentru presă reprezentanții BOTAȘ. 

Acordul cu compania din România vine după ce BOTAȘ a încheiat acorduri similare pentru gaze cu firme și companii din Grecia, Bulgaria și Ungaria și în timp ce urmărește să obțină și alte acorduri de export cu companii din alte țări. 

"Compania îşi sporeşte contribuţia la securitatea şi diversitatea aprovizionării cu energie pe piețele învecinate și în Europa", a precizat compania BOTAȘ într-un comunicat – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.