EXCLUSIV Document. Autoritatea Națională pentru Cetățenie confirmă că agentul FSB Anatoliy Tymoshchuk încearcă să obțină cetățenia română! Motivul: are nevoie de un pașaport românesc pentru a evita sancțiunile Ucrainei. Cum și-a inventat o bunică ”româncă” în Bucovina


EXCLUSIV Document. Autoritatea Națională pentru Cetățenie confirmă că agentul FSB Anatoliy Tymoshchuk încearcă să obțină cetățenia română! Motivul: are nevoie de un pașaport românesc pentru a evita sancțiunile Ucrainei. Cum și-a inventat o bunică ”româncă” în Bucovina

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) confirmă, în exclusivitate pentru Podul.ro, faptul că agentul FSB Anatoliy Tymoshchuk (ex-fotbalist ucrainean) a depus o cerere ce vizează dobândirea cetățeniei române. 

Solicitarea Podul.ro vine ca urmare a unei investigații a jurnaliștilor ucraineni de la tsn.ua (detalii AICI), aceștia publicând documente ce atestă faptul că Anatoliy Tymoshchuk (fost căpitan al naționalei de fotbal a Ucrainei, stabilit de ani de zile la Sankt Petersburg) a avut o tentativă de a obține un pașaport românesc. 

Confirmarea ANC

În răspunsul oficial oferit Podul.ro (foto jos), Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează următoarele aspecte: ,,Cererea lui Tymoshchuk pentru obținerea cetățeniei române este în lucru la Comisia pentru cetățenie, entitate fără personalitate juridică din cadrul ANC, iar lucrările Comisiei pentru cetățenie nu sunt publice, conform prevederilor legale în vigoare”

Vrea un pașaport românesc pentru a evita sancțiunile Ucrainei

Întrucât a devenit agent FSB (legăturile datează de peste un deceniu), trădându-și astfel țara, lui Anatoliy Tymoshchuk i s-a interzis, în ianuarie 2023, să mai intre în Ucraina pe o perioadă de 10 ani, fiindu-i sechestrate bunurile și retrăgându-i-se toate distincțiile conferite de stat. Amintim că, ani la rândul, Tymoshchuk a fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai naționalei Ucrainei, evoluând la echipe precum Bayern Munchen, Zenit sau Șahtior Donețsk. 

După primirea interdicției, Anatoliy Tymoshchuk a început să caute modalități pentru a scăpa de sancțiunile Ucrainei. În aceste condiții, jurnaliștii de la tsn.ua au publicat o serie de documente din care reieșea că agentul FSB încerca să obțină cetățenia română, fapt pe care ANC îl confirmă acum oficial pentru Podul.ro

Anatoliy Tymoshchuk și-a inventat o bunică româncă în Bucovina 

,,Cel mai rușinos lucru în toată această poveste este că Tymoshchuk a prezentat documente false”, avertizau jurnaliștii de tsn.ua, cu referire la rezultatele investigației lor.

”În ceea ce privește interdicția pe care o are de a intra în Ucraina, pe baza pașaportului românesc, această interdicție nu ar trebui să funcționeze. Este o interdicție care i s-a aplicat în calitate de cetățean al Ucrainei, dar nu și pentru calitatea de cetățean de exemplu al României. Acesta e un truc”, a explicat Vitaliy Yurchenko, fostul asistent al ex-fotbalistului ucrainean, citat de tsn.ua.

Investigația celor de la tsn.ua arată că Serviciul român de migrație a primit un pachet cu documente false care conține și un arbore genealogic fals al lui Tymoshchuk. Potrivit documentelor, Tymoshchuk ar fi bucovinean – mai exact, bunica sa s-ar fi născut în 1929 pe teritoriul României. În realitate însă, în documentele ucrainene NU există o astfel de bunică. Nici măcar rudele lui Tymoschuk n-au auzit vreodată despre existența acesteia. 

”Păi, ce fel de români sunt el și familia lui? El are o bunică care locuiește în apartamentul de deasupra părinților săi. Înainte de asta, bunica sa a locuit în Novovolynsk, pentru că bunicul era miner. Toți sunt din regiunea Volyn”, a explicat fosta soție a fotbalistului, Nadezhda Timoșciuk, citată de tsn.ua.

”Rudele” din Belarus și Polonia 

Tot ea a precizat că ”în familia Tymoschuk nu există rude din Bucovina”. Mai mult, Nadezhda a relatat că, în urmă cu 10 ani, când voia să-și facă un permis de ședere în Uniunea Europeană, Tymoschuk reușise să-și găsească ”rude” în Belarus și Polonia, recurgând la același gen de falsuri și minciuni pe care le folosește acum în privința României. 

Dezvăluirile lui Vitaliy Yurchenko

De-a lungul anilor s-au tot petrecut incidente ciudate cu pașapoartele lui Anatoliy Tymoshchuk. Fostul său asistent personal – ne referim la Vitaliy Yurchenko – își amintește că după 2014 a intrat în mod regulat în conflict cu șeful său. În urma unui scandal, a decis să verifice dacă acesta avea pașaport rusesc, iar pentru asta a recurs la serviciile unui detectiv autorizat. Rezultatele aveau să-l uimească. Ulterior, Vitaliy Yurchenko a făcut publice documente care confirmă cooperarea sportivului ucrainean cu FSB-ul rusesc.

În prezent, Anatoliy Tymoshchuk este antrenorul echipei Zenit Sankt-Petersburg, fiind un răsfățat al conducerii politice de la Kremlin.. 

Citiți AICI investigația jurnaliștilor de la tsn.ua

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.