O schimbare radicală în atitudinea Londrei: Marea Britanie anunță în premieră că ar putea trimite oficial militari în Ucraina, pentru pregătirea trupelor ucrainene mai aproape de linia frontului


O schimbare radicală în atitudinea Londrei: Marea Britanie anunță în premieră că ar putea trimite oficial militari în Ucraina, pentru pregătirea trupelor ucrainene mai aproape de linia frontului

Londra a anunțat că ar putea trimite trupe în Ucraina – pentru prima oară de la începutul războiului –, cu scopul de a-i pregăti pe militarii ucraineni mult mai aproape de zona în care se dau luptele.

Secretarul de Stat pentru Apărare – l-am numit pe Grant Shapps – a declarat, într-un interviu oferit pentru The Telegraph, că discută deja cu șefii armatei despre un plan de mobilizare a trupelor britanice.

„Vorbeam astăzi despre aducerea mai aproape a pregătirii militare, mă refer la Ucraina. În special în vestul țării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri în țara”, a spus Shapps.

El a precizat că și unele companii britanice de echipamente militare precum BAE Systems își mută producția în Ucraina și speră să vadă mai multe companii britanice făcând asta. 

„Cred că va exista o mișcare pentru a obține mai multă pregătire militară și producție în Ucraina”, a spus înaltul oficial britanic. 

Shapps a adăugat și faptul că marina britanică ar putea să ajute Ucraina în Marea Neagră, adăugând că a discutat despre plan cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la începutul acestei săptămâni. 

„Am văzut în ultima lună și ceva evoluții – într-adevăr, pentru prima data din 2014 în Marea Neagră, în Crimeea – și Marea Britanie este o națiune navală, așa că putem ajuta și putem consilia, mai ales că marea este apă internațională. E important să nu permitem unei situații să stabilească în mod implicit că transportul internațional nu ar fi permis în acea mare. Așa că eu cred că există o mulțime de locuri în care Marea Britanie poate ajuta să consilieze”, a conchis Shapps. 

Hotărârea guvernului britanic marchează o schimbare radicală față de atitudinea anterioară a țărilor NATO, de a evita implementarea unei prezențe militare oficiale în țara atacată, pentru a evita conflictul direct cu Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.