Polonia face noi pași înapoi în relația cu Ucraina. Varșovia a boicotat un eveniment important în domeniul industriei de apărare, iar la reuniunea istorică a miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev a trimis doar secretarul de stat adjunct al Ministerului Afacerilor Externe


  • ACP
  • Oct 2, 2023 16:43
  • 794
Polonia face noi pași înapoi în relația cu Ucraina. Varșovia a boicotat un eveniment important în domeniul industriei de apărare, iar la reuniunea istorică a miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev a trimis doar secretarul de stat adjunct al Ministerului Afacerilor Externe

Polonia nu a participat la Forumul Industriilor de Apărare care s-a desfășurat vineri la Kiev, deși a fost una dintre primele țări care a primit o invitație eveniment. 

Într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVN24, ambasadorul ucrainean Vasyl Zvarych în Polonia a vorbit despre faptul că reprezentanții polonezi nu au venit la reuniunea de la Kiev cu reprezentanții industriei de apărare din mai multe țări, la care a fost prezent și președintele Volodimir Zelenski, care a anunțat, printre altele, crearea Alianței Industriilor de Apărare. 

"Aceasta este o întrebare pentru partea poloneză, pentru că Polonia a fost una dintre primele care au primit o invitație la eveniment. Aceasta este o decizie suverană a fiecărei țări. Trimitem o invitație, iar o țară decide dacă o acceptă sau nu în funcție de interesele sale. Deci respectăm astfel de decizii, dar acesta nu este un motiv pentru a da vina pe Ucraina pentru absența Poloniei", a răspuns Zvarych pentru TVN24. 

Absența Poloniei este una absolut notabilă, în condițiile în care țara vecină Ucrainei dispune de o industrie de apărare foarte solidă, producând un spectru larg de echipamente militare și muniții de care Ucraina are foarte mare nevoie pentru a face față armatei ruse invadatoare. După neprezentarea la Forumul Industriilor de Apărare, Varșovia pare să mai fi făcut încă un pas înapoi în relația cu Kievul la reuniunea istorică a miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev din 2 octombrie, Polonia fiind dintre cele trei țări nereprezentate la nivel de ministru de Externe. Din partea Poloniei a fost prezent la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev - care are loc de obicei la Bruxelles - doar secretarul de stat adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Wojciech Gerwel. Ungaria a fost de asemenea reprezentată doar de către secretarul de stat adjunct Zsolt Bunford, iar Letonia de către secretarul de stat Andris Pelšs. (sursa: AICI)

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, consideră însă că disputa dintre cele două țări privind restricțiile asupra produselor agricole ucrainene nu va afecta relațiile bilaterale, iar părțile sunt gata să o rezolve, transmite site-ul Ukrainska Pravda.

Tensiunile dintre Polonia și Ucraina au apărut de când Kievul a lansat acțiuni legale împotriva statului polonez, Ungariei și Slovaciei pe fondul interdicțiilor lor unilaterale privind exporturile de cereale, pe care le consideră a fi o "încălcare a obligațiilor lor internaționale".

Între timp, numai duminică au trecut granița în Polonia aproximativ 32.000 de ucraineni, conform datelor publicate pe rețeaua X de către Agenția Poloneză a Grănicerilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.