EXCLUSIV Document: Primarul orașului rusesc Velikiye Luki susține că statuia criminalului Stalin a fost amplasată ILEGAL în urbea pe care o păstorește. Cultul criminalilor în masă


EXCLUSIV Document: Primarul orașului rusesc Velikiye Luki susține că statuia criminalului Stalin a fost amplasată ILEGAL în urbea pe care o păstorește. Cultul criminalilor în masă

De-a dreptul uluitor, dar cât se poate de adevărat: Podul.ro a reușit să obțină un răspuns oficial și exclusiv din partea lui Andrey Gennadyevich Belyaev, primarul rus al orașului rusesc Velikiye Luki (regiunea Pskov), referitor la motivele pentru care, la 15 august anul curent, în urbea pe care o păstorește a avut loc amplasarea și inaugurarea, cu circ propagandistic, a unui sinistru monument dedicat criminalului în masă Iosif Stalin.

Țineți-vă bine: potrivit răspunsului oficial primit (foto jos), statuia lui Stalin din Velikiye Luki a fost amplasată în mod ilegal, primăria nefiind întrebată absolut nimic despre oportunitatea sau legalitatea demersului. De asemenea, instituția nu a emis niciun aviz care să permită așa ceva. 

Iată ce ne-a răspuns primarul din Velikiye Luki, după ce l-am întrebat explicit cum de e posibil ca în orașul său să fie ridicată o ditamai statuia hidoasă în memoria unuia dintre cei mai prolifici criminali în masă ai planetei?, Stalin fiind direct responsabil pentru uciderea a zeci de milioane de oameni nevinovați: 

,,Instalarea unui monument cu înălțimea de 8 metri care îl înfățișează pe Stalin este o inițiativă pur privată. Autoritatea regională și conducerea orașului Velikiye Luki nu a oferit niciun acord pentru instalarea acestui monument. În adresa administrației orășenești nu a fost depus niciun document pentru instalarea monumentului pe teritoriul uzinei ‹Mikron› din oraș. La fel, încă nu am recepționat documente privind demontarea acesteia”.

În pofida acestei situații, care reliefează ilegalitatea demersului, în urmă cu trei zile, publicația plu24.ru (detalii AICI) a anunțat că procuratura din regiunea Pskov nu a găsit motive pentru a demonta monumentul lui Iosif Stalin. Acest lucru se stipulează în răspunsul oficial al Procuraturii la cererea lui Boris Vișnevski (Partidul Iabloko), deputat de opoziție în cadrul Adunării Legislative din Sankt Petersburg.

”Am primit un răspuns negativ din partea procurorului interimar al regiunii Pskov la apelul meu, în care am cerut demontarea monumentului lui Stalin din Velikyie Luki”, a precizat Boris Vișnevski pe canalul său Telegram. 

El a menționat și următorul aspect: la doar 2 kilometri de locul unde a fost amplasată statuia lui Stalin se găsește fortăreața Velikoluk, unde odinioară a funcționat o bestială închisoare a NKVD. De-a lungul Marii Terori, acolo au fost asasinați mii de oameni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.