NEWS ALERT! Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost atribuit scriitorului norvegian Jon Fosse


NEWS ALERT! Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost atribuit scriitorului norvegian Jon Fosse

Academia Suedeză a decis ca Premiu Nobel pentru Literatură să-i fie acordat, în 2023, scriitorului norvegian Jon Fosse, 64 de ani, „pentru piesele sale de teatru și proza inovatoare care au dat glas celor nespuse".

Romanul lui Fosse „Numele celălalt. Septologie I-II” a fost tradus recent și în limba română la editura Pandora M, fiind nominalizat în 2020 la Premiul Booker.

Prozator, poet și dramaturg norvegian, Fosse este unul dintre marii scriitori contemporani. Cariera sa prolifică a debutat în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea. Opera lui este tradusă în mai bine de 50 de limbi, iar numele îi e menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Numele celălalt. Septologie I-II este primul său roman tradus în limba română. (sursa bio: Editura Pandora M)

CITEȘTE ȘI: Mircea Cărtărescu va câștiga, în 2023, Premiul Nobel pentru Literatură, crede un jurnalist suedez care a estimat corect laureații din ultimii ani

„Proza lui Jon Fosse este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!" -  The Paris Review

„În mâinile lui Fosse, Dumnezeu devine o forță estetică greu de stăpânit, explozivă, invizibilul din ceea ce este vizibil." - The Nation

„Un Beckett al secolului XXI." - Le Monde



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.