VIDEO Invazie Hamas în Israel pe uscat, pe apă și prin aer. Zeci de morți și sute de răniți. Netanyahu: "Suntem în război!"


  • ACP
  • Oct 7, 2023 14:07
  • 1375
VIDEO Invazie Hamas în Israel pe uscat, pe apă și prin aer. Zeci de morți și sute de răniți. Netanyahu: "Suntem în război!"

UPDATE: Cel puțin 40 de rezidenți israelieni au murit și aproape 750 au fost răniți în urma atacului desfășurat de Hamas asupra Israelului.

Sâmbăta dimineața gruparea militantă Hamas a demarat mai multe atacuri sincronizate asupra Israelului, lansând peste 2500 de rachete, dintre care unele au căzut asupra orașelor israeliene din sud, până la Tel Aviv și Ierusalim, în timp ce zeci de luptători palestinieni infiltrați în țară au atacat mai multe comunități israeliene.

Armata a raportat că luptători palestinieni au venit pe mai multe căi: prin tuneluri, peste gardurile de separare distruse cu buldozerele, în unele cazuri pe mare, iar unii au invadat Israelul prin aer cu parapantele. 

Deși au trecut mai multe ore de la începutul invaziei, militanții Hamas încă luptă în interiorul mai multor localități, până acum fiind raportate 22 de persoane ucise și câteva sute rănite.  

Numai Centrul Medical Soroka din orașul Beersheba, din sudul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 280 de victime, dintre care 60 în stare gravă. De asemenea, canalele Telegram ale grupării Hamas susțin că cel puțin 30 de israelieni au fost capturați și duși în Fâșia Gaza în urma ofensivei.  

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu luptătorii Hamas cutreierând liber străzile, unii dintre ei în mașini de teren capturate de la armata israeliană, în timp ce rezidenții apelau la canalele de știri locale, cerând ca trupele israeliene să intervină.  

În Gaza a fost văzut cel puțin un soldat israelian mort, fiind târât și călcat în picioare de o mulțime furioasă de palestinieni care strigau "Allahu akbar!".

Atacurile din această zi, numită Simchat Tora, o zi de sărbătoare în care evreii termină ciclul anual de citire a sulului Torei, a reînviat amintiri dureroase despre războiul din 1973 din Orientul Mijlociu, în care dușmanii Israelului au lansat un atac surpriză de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a calendarului evreiesc.  

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat stare de urgență și a anunțat că Israelul se "pregătește pentru o luptă prelungită", inclusiv o chemare pe scară largă a rezerviștilor pentru posturile necesare, iar premierul Netanyahu a declarat că țara este acum în război.

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.