Uniunea Europeană a reevaluat situația în defavoarea Israelului: După ce a anunțat suspendarea ajutorului financiar destinat palestinienilor, Bruxelles-ul s-a răzgândit, transmițând că va continua să pompeze bani ca și cum nimic nu s-a întâmplat


  • ACP
  • Oct 10, 2023 17:11
  • 858
Uniunea Europeană a reevaluat situația în defavoarea Israelului: După ce a anunțat suspendarea ajutorului financiar destinat palestinienilor, Bruxelles-ul s-a răzgândit, transmițând că va continua să pompeze bani ca și cum nimic nu s-a întâmplat

Uniunea Europeana nu va suspenda ajutorul financiar către Palestina, inclusiv pentru a nu încurajă activitățile teroriste în regiune, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

"Reexaminarea asistenței UE pentru Palestina anunțată de Comisia Europeană nu va suspenda plățile datorate, după cum este clarificat în comunicatul de presă al Comisiei", a precizat Borrell pe platforma X.

"Suspendarea plăților - pedepsirea întregului popor palestinian - ar fi prejudiciat interesele UE în regiune și ar fi încurajat și mai mult teroriștii", a explicat el, deși e greu de înțeles în ce fel ar mai conta pentru Hamas o posibilă o încurajare suplimentară, după sutele de crime săvârșite sâmbătă de militanții săi.  

Declarațiile sale au venit pe fondul deciziei UE de a nu suspenda ajutorul pentru dezvoltare pentru palestinieni, hotărâre luată după ce un anunț anterior de înghețare a tuturor plăților de ajutor ar fi stârnit critici pe scară largă, conform Anadolu Agency.  

Inițial, după atacurile teroriste ale Hamas de sâmbătă, comisarul european Oliver Varhelyi a anunțat intenția UE de a revizui ajutoarele de aproape 700 milioane euro acordate palestinienilor pentru dezvoltare, toate plățile din programul de dezvoltare pentru palestinieni și toate proiectele aflate în derulare urmând a fi "suspendate imediat" și supuse revizuirii, iar noile propuneri de buget urmând a fi amânate pe termen nelimitat.

"Amploarea terorii și a brutalității împotriva Israelului și a poporului său este un punct de cotitură. Nu putem continua ca și cum nu s-a întâmplat nimic", a declarat Varhelyi într-o postare pe social media. 

Se pare însă că în fața reacțiilor negative față de această hotărâre logică a Uniunii Europene s-a impus o schimbare totală a politicii și revenirea la acordarea asistenței financiare, deși e clar că parte din banii europeni ar fi putut fi folosiți pentru pregătirea atacurilor la scară largă de sâmbătă.  

Janez Lenarcic, comisarul european pentru managementul crizelor, a declarat: "Deși condamn în cel mai ferm mod atacul terorist al #Hamas, este imperativ să protejăm civilii și să respectăm dreptul internațional umanitar. Ajutorul umanitar al UE pentru #palestinienii care au nevoie va continua atâta timp cât e necesar". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.