Turcia, Iranul și Qatarul, tridentul exploziv cu care teroriștii Hamas au semănat moarte și spaimă în Israel


Turcia, Iranul și Qatarul, tridentul exploziv cu care teroriștii Hamas au semănat moarte și spaimă în Israel

Atacul coordonat al Hamas asupra Israelului arată că organizația teroristă primește un ajutor militar, financiar și administrativ enorm din partea țărilor care, dincolo de pozițiile politice asumate, simpatizează religios, cultural și etnic cu teroriștii arabi. 

Până mai ieri considerați niște ”desculți” ai războaielor de gherilă, apți doar să se autodetoneze în piețe sau să producă, prin folosirea de arme ușoare, incidente izolate, teroriștii Hamas au acoperit cerul Israelului cu rachete, au aruncat încărcături explozive din drone, au doborât turnuri de pază și chiar un tanc israelian modern, au dărâmat gardurile de frontieră cu buldozerele, au invadat teritoriul israelian cu parapante și camionete și au ucis peste 800 de oameni de toate vârstele și genurile, răpind alte 150.

Acest fapt a fost posibil doar mulțumită sprijinului constant primit de Hamas din străinătate, în materie de planificare, de achiziție de arme și de finanțare. Practic, organizația teroristă se poate baza pe o rețea internațională de donatori care, uneori, în mod deschis, și alteori în secret, strânge bani pentru așa-zisa rezistență palestiniană. Printre acești donatori se numără organizațiile caritabile din țările din Golf, dar și palestinienii exilați și cetățenii altor state arabe care locuiesc chiar în state NATO precum SUA, Franța sau Germania.

Simplele donații nu pot acoperi, însă, costurile uriașului aparat administrativ și militar al Hamas. Acest lucru necesită actori statali care să sprijine teroarea palestiniană peste granițele internaționale. Iar aportul la vedere al unor astfel de actori statali denotă faptul că tridentul exploziv cu care Hamas a lovit zilele trecute Israelul este format din Iran, Qatar și Turcia.

Iranul: bani, alimente, arme, instructaj și tehnologie militară

În fiecare tabără de refugiați palestinieni se întâlnesc generatoare, rezervoare de apă, corturi și unități medicale care poartă emblema Republicii Islamice Iran. Teheranul sprijină poporul palestinian, așa cum doar el știe, de zeci de ani, considerând că nicio nedreptate nu este mai gravă decât ocupația israeliană și, prin urmare, este o datorie religioasă să promoveze jihadul în Palestina prin toate mijloacele posibile. Departamentul de Stat al SUA a raportat în 2020 că Iranul a oferit 100 de milioane de dolari anual Hamas și organizațiilor militante afiliate. Dar ajutorul nu este doar financiar, așa cum arată atacul surpriză al Hamas de sâmbătă. Garda Revoluționară Islamică a lucrat îndeaproape cu Hamas pentru a planifica operațiunea complexă cu atacurile sale aeriene, terestre și maritime, undă verde pentru atacul major părând să fi fost dată la o întâlnire în capitala libaneză Beirut, după cum a raportat Wall Street Journal, citând membri de frunte ai Hamasului și ai Hezbollahului libanez.

„Mulțumim Republicii Islamice Iran pentru că ne-a furnizat arme, bani și alte echipamente! Ne-a oferit rachete pentru a distruge cetățile sioniste și ne-a ajutat cu rachete antitanc standard”, a declarat de altfel și Abu Obaidah, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Qassam, aripa armată a Hamas.

Iranul introduce de fapt tot felul de arme în Fâșia Gaza. Acest lucru se realizează fie prin sistemele de tuneluri din Egipt, fie prin operațiuni secrete, pe mare. Serviciile de informații israeliene estimează că Hamas și alte grupări militante palestiniene încă mai depozitează cel puțin 30.000 de rachete și obuze de mortier în Fâșia Gaza.

Cât privește rachetele cu raze diferite, acestea provin în mare parte din producția proprie. Fabricile sunt situate la câteva etaje în subteran în sistemul complex de tuneluri care se întinde sub Fâșia Gaza. Know-how-ul pentru construirea de rachete a fost furnizat de către Gărzile Revoluționare iraniene și de Hezbollah libanez, iar materiile prime, cipurile digitale și componentele sunt introduse ilegal prin punctul de trecere a frontierei egiptene Rafah din sudul Fâșiei Gaza, dar și în nord, prin punctul de frontieră israelian Erez.

Fără sprijinul Iranului, organizația teroristă Hamas nu ar fi fost capabilă să ducă un război continuu împotriva Israelului și să continue să se înarmeze de fiecare dată.

Qatar: centrul politic și financiar al Hamas

Qatarul a devenit centrul politic și financiar al Hamas încă din 2012. Oficialii Hamas, precum Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic, trăiesc și lucrează în Qatar. La Doha, gruparea teroristă își primește oaspeții, ține conferințe și întâlniri și își poate reglementa nederanjat fluxurile financiare. În 2012, biroul de la Damasc al Hamas a fost închis după ce regimul lui Bashar al-Assad a suprimat cu brutalitate protestele pașnice din Siria și a ucis sute de palestinieni în tabăra de refugiați Yarmouk. Emiratul Qatar este cunoscut pentru că nu are nicio teamă de contact cu grupuri teroriste - talibanii afgani aveau și un reprezentant la Doha când erau încă clasificați oficial ca organizație teroristă.

Potrivit datelor de intelligence Qatar a sprijinit Hamas și Fâșia Gaza cu 360 de milioane de dolari anul trecut. Această sumă a fost în creștere semnificativă față de anii precedenți, când Qatar a alocat 20 de milioane de dolari în fiecare lună Fâșiei Gaza. Au existat și fonduri pentru proiecte de dezvoltare precum drumuri noi și spitale. 

Emiratul ar putea acționa acum ca mediator pentru negocierile de eliberare a ostaticilor israelieni luați în Gaza de teroriștii Hamas. Qatar a negociat cu succes cu islamiştii radicali de mai multe ori în ultimii zece ani.

Turcia, comandamentul Hamas ascuns sub umbrela NATO

În iulie, autoritățile israeliene au găsit 16 tone de substanțe chimice pentru producerea combustibilului pentru rachete ascunse într-un transport de 54 de tone de gips care plecase din Turcia către Fâșia Gaza. Turcia, ca țară de origine a acestei substanțe interzise, nu este deloc o surpriză, președintele Recep Erdogan și guvernul său stând ferm de partea Hamas de ani de zile.

Reprezentanții Hamas lor se bucură de libertate de mișcare în Turcia. În 2020, Erdogan l-a găzduit pe Saleh al-Arouri, comandantul militar de vârf al Hamas, pe capul căruia SUA puseseră o recompensă de 5 milioane de dolari. În iulie a acestui an, Hanijeh, șeful Biroului Politic, care se află și el pe lista terorismului, a fost primit din nou la Ankara. Turcia consideră Hamas un partid politic legitim ales democratic în Gaza și nu-i pasă de evaluările SUA și UE. După cum era de așteptat, Erdogan nu a condamnat noul atac al Hamas asupra Israelului. A cerut doar reținere din ambele părți.

Pentru Hamas, Turcia, ca stat NATO, este o bază ideală care le oferă un acces pe care nu l-ar găsi nicăieri altundeva. Din biroul său din Istanbul, Hamas organizează finanțare pentru activități și operațiuni teroriste, așa cum autoritățile israeliene s-au plâns în mod repetat de ani de zile.

Într-o hotărâre din 2020, un tribunal american din statul New York a nominalizat o bancă turcă care a ajutat la finanțarea grupării teroriste Hamas, Kuveyt Türk Bank, considerând că aceasta „a menținut cu bună știință mai multe conturi pentru un membru al Hamas, care era principalul instrument turc de strângere de fonduri al organizației teroriste”.

În decembrie 2021, Centrul pentru Afaceri Publice din Ierusalim a publicat un raport intitulat „Cartierul general al Hamas din Istanbul a direcționat sute de atacuri teroriste împotriva israelienilor și a spălat milioane de dolari”. Turcia cooperează cu organizația teroristă atât la nivel ideologic, cât și operațional, se arată în raport.

Hamas se simte atât de în siguranță în Turcia încât aripa militară a grupării teroriste ar fi înființat chiar un birou secret la Istanbul pentru a efectua atacuri cibernetice împotriva inamicilor. În plus, se spune că Istanbulul a acordat pașapoarte turcești pentru zeci de membri Hamas, dintre care sute ar locui în Turcia, pentru a le facilita călătoria în Europa. Ankara a respins aceste afirmații și a negat categoric și existența unui birou Hamas la Istanbul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.