Fratele comandantului Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian. Ce se știe despre ”Pisica cu 9 vieți”?


Fratele comandantului Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian. Ce se știe despre ”Pisica cu 9 vieți”?

Un atac aerian israelian asupra casei tatălui comandantului Hamas, Mohammed Deif, a dus la moartea fratelui său, a informat miercuri presa afiliată Hamas. Abdul Fattah Deif, împreună cu fiul și nepoata sa, au fost uciși după ce avioanele israeliene au bombardat localitatea Khan Younis în sudul Fâșiei Gaza, potrivit Times of Israel .

Conform unui raport al rețelei de știri libaneze Al Mayadeen , un număr necunoscut de rude ale lui Deif au fost, de asemenea, prinse în moloz după atacul aerian, decesele câtorava dintre membrii familiei sale, inclusiv tatăl, fratele și copiii săi fiind vehiculate fără a fi însă confirmate oficial. 

Nu există știri despre Mohammed Deif, supranumit ”Umbra” sau ”Pisica cu 9 vieți” din pricina felului său eficient de a se ascunde și de a supraviețui căutărilor sau atentatelor israeliene. Unul dintre cei mai căutați bărbați din Israel, Mohammed Deif, aflat într-un scaun cu rotile, este liderul aripii militare a Hamas din 2002. Mossad-ul a făcut mai multe încercări de a-l elimina pe Deif, dar acesta a scăpat de fiecare dată.

Nu se știu multe despre Mohammed Deif, în afară de faptul că s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis din Gaza în anii 1965, când Gaza era sub control egiptean. „Deif ar fi fost tânăr în momentul înființării Hamas, când s-a alăturat grupului la sfârșitul anilor 1980. Angajat în rezistența armată împotriva Israelului, Deif a devenit rapid proeminent în cadrul unității militare a Hamas, Brigăzile Izzedine al-Qassam”, afirma un profil BBC al lui Deif în 2021.

Deif a obținut o diplomă în științe de la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizica, chimia și biologia. A manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universității și cântând pe scenă în spectacole de comedie.

Mohammed Deif este numit pisica cu nouă vieți, deoarece bărbatul, cu un singur ochi și transportat în cărucior cu rotile, a supraviețuit la cinci asasinate israeliene, în unele dintre acestea fiind grav rănit. Soția lui, fiul de 7 luni și fiica lui de 3 ani au fost uciși de un atac aerian israelian în 2014.

În videoclipuri, Deif apare mascat, sau se vede doar o umbră a lui. Vocea lui Mohammed Deif a fost auzită într-un mesaj video în care Hamas a descris atacul ca urmare a blocadei de 16 ani din Gaza. A fost o ocazie rară, deoarece Deif vorbește rar și nu apare niciodată în public. "Astăzi, furia lui Al Aqsa, furia poporului și a națiunii noastre explodează. Mujahedinii noștri (luptătorii), astăzi este ziua voastră în care puteți să îi faceți pe acești criminali să înțeleagă că timpul lor s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.