Ali Qadhi, teroristul care a condus masacrul Hamas din Israel, ucis într-un atac aerian în Fâșia Gaza


Ali Qadhi, teroristul care a condus masacrul Hamas din Israel, ucis într-un atac aerian în Fâșia Gaza

Forțele aeriene israeliene au anunțat că l-au anihilat cu ajutorul agenției de informații Shin Bet, printr-un atac aerian asupra unei baze teroriste, pe Ali Qadhi, comandantul Hamas care a condus masacrul de weekendul trecut asupra comunităților de la granița Fâșiei Gaza.

Forțele aeriene israeliene au și publicat o înregistrare aeriană alb-negru cu o explozie masivă care a cuprins complexul în care Qadhi ar fi fost localizat. Qadhi fusese arestat anterior în 2005 pentru răpirea și uciderea israelienilor, dar fusese eliberat ca parte a unui acord de eliberare a ostaticilor. Acordul a fost negociat în 2011 între Israel și Hamas pentru eliberarea lui Gilad Shalit – un soldat israelian răpit și ținut captiv timp de cinci ani – în schimbul a 1.027 de prizonieri, în principal palestinieni și arabo-israelieni.

Un alt terorist Hamas căutat pentru rolul său în timpul atentatelor, Murad Abu Murad, a fost ucis de o bombă care viza sediul centrului de coordonare a activităților aeriene ale grupării teroriste, a raportat Times of Israel, citând IDF. Potrivit forțelor de securitate israeliene, Abu Murad „a avut un rol important în dirijarea teroriștilor în timpul masacrului ” de weekendul trecut, care a început cu un baraj de rachete și luptători care au pătruns în Israel din aer cu parapante auto propulsate în zorii zilei de sâmbătă.

Forțele aeriene israeliene au confirmat lovitura pe Twitter, anunțând că „în ultima zi, avioanele au atacat sediul operațional al organizației teroriste Hamas, de unde erau gestionate activitățile aeriene ale organizației. În timpul atacului, Murad Abu Murad, șeful formațiunii aeriene din orașul Gaza, care a avut un rol important și a condus teroriștii în atacul criminal de sâmbătă, a fost ucis”. Forțele aeriene din Israel au postat, de asemenea, un videoclip care arată aruncarea a mii de pliante din aer în nordul Gazei, prin care celor 1,1 milioane de cetățeni li se cere să plece pentru propria lor siguranță înainte de o operațiune majoră așteptată ca răspuns la atacurile teroriste de weekendul trecut.

Sâmbătă, Lt Col Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), a declarat că locuitorii din Fâșia Gaza au ascultat avertismentul Israelului și că a existat o mișcare semnificativă de evacuare către sud.

„Am văzut mulți oameni ascultând avertismentul nostru. Fac un lucru inteligent mutându-se din zona periculoasă și este cel mai potrivit pentru familia lor”, a spus Conricus, continuând: „Ne-am anunțat intențiile în avans nu pentru că are vreo logică militară, ci pentru că vrem ca civilii să nu fie afectați de război. Nu noi i-am pus acolo pe acei civili și nu ei sunt inamicii noștri”.

Cu toate acestea, Națiunile Unite și organizațiile umanitare, inclusiv Consiliul Norvegian pentru Refugiați și Amnesty International, se numără printre cei care au cerut Israelului să-și anuleze ordinul.

„Mutarea a peste un milion de oameni într-o zonă de război dens populată într-un loc fără hrană, apă sau cazare, atunci când întregul teritoriu este sub asediu, este extrem de periculoasă și, în unele cazuri, pur și simplu nu este posibilă”, a spus Antonio Guterres. secretarul general al ONU, vineri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.