Ofensiva Rusiei s-a afundat în tranșeele din Avdiivka. Pierderi uriașe pentru armata lui Putin!


Ofensiva Rusiei s-a afundat în tranșeele din Avdiivka. Pierderi uriașe pentru armata lui Putin!

Atacul major din regiunea Donețk lansat marți de Federația Rusă a avut ca rezultat pierderi grave pentru forțele Moscovei. Armatele lui Putin au lovit orașul Avdiivka în ultima săptămână, o zonă cheie înconjurată de teritoriu stăpânit de ruși pe frontul de est al Donbasului. Este unul dintre cele mai mari atacuri ale Moscovei de la invazia la scară largă de anul trecut și vine într-un moment în care contraofensiva Ucrainei se mișcă încet, iar lumea este concentrată pe iminenta invazie terestră israeliană a Gazei.

Cel puțin trei batalioane rusești, fiecare sprijinit de aproximativ 2.000-3.000 de soldați , au început marți un atac în zori. Imaginile filmate din drone au arătat o linie de vehicule militare care avansau în efective compacte. Rusia a bombardat orașul cu foc necruțător de artilerie și atacuri aeriene, cu scopul de a încercui Avdiivka, dar până acum atacatorii au făcut câștiguri modeste. Cea de-a 25-a armată combinată a Rusiei a forțat o pătrundere dinspre sud și nord. A pus mâna pe satul Berdychi din apropiere și s-a blocat într-o grămadă de zgură de 150 de metri înălțime, lângă fabrica de cocs și produse chimice a orașului.

Rușii au suferit pierderi uriașe. Cel puțin 36 de tancuri și vehicule blindate rusești au fost distruse în primele 24 de ore. Potrivit Kyiv Post , această cifră a crescut la 102 tancuri și 183 de vehicule blindate pierdute, cu 2.840 de militari uciși. Col. Dmytro Lysyuk – comandantul celei de-a 128-a brigăzi separate de asalt montan a Ucrainei – a declarat că nu există nicio posibilitate ca armata rusă să penetreze liniile ucrainene de apărare. Lysyuk a anunțat că trimiterea în luptă a unei lungi coloane militare – o tactică folosită când forțele ruse au încercat să cucerească Kievul anul trecut și orașul din est Vuhledar în februarie – nu va funcționa. „Rușii ar fi trebuit să-și dea seama de asta cu mult timp în urmă”, a spus Lysyuk. „Nu au reușit să obțină nici măcar succes tactic.” El a adăugat că generalul Valery Gerasimov , șeful Statului Major al Rusiei, este responsabil și pentru acest eșec. Gerasimov a subestimat puterea Ucrainei în Avdiivka, care se află în prima linie a luptelor din 2014, când Moscova a capturat orașul din apropiere, Donețk. 

O victorie rusă pe câmpul de luptă ar spori sprijinul de acasă pentru război. Lysyuk a spus că obiectivul politic al Kremlinului este să avanseze până la granițele administrative ale regiunii Donețk. În septembrie 2022, Vladimir Putin a susținut că a „anexat” întreaga provincie de est, în ciuda faptului că forțele sale controlează doar aproximativ jumătate din ea. „Vor să o ia până la sfârșitul lui 2023. Nu vor reuși”, a prezis colonelul. El a adăugat: „Având în vedere amploarea pierderilor lor, aceasta este o înfrângere foarte evidentă”.

Oficialii Pentagonului au criticat strategia de luptă a Ucrainei și au sugerat că o mare concentrare de forțe într-un singur punct ar putea obține rezultate mai rapide. Lysyuk a spus că trebuie să echilibreze operațiunile ofensive cu nevoia de a păstra viețile soldaților săi. „Ne gândim tot timpul la victime. Oamenii sunt cea mai prețioasă resursă a noastră”, a spus el. El a adăugat: „Ne luptăm cu un inamic puternic. Nu va exista o victorie rapidă. Nu ar trebui să ne facem iluzii.”

Bloggerii militari ruși sunt din ce în ce mai pesimiști cu privire la probabilitatea ca forțele lor să captureze Avdiivka. După ce au avansat rapid inițial, trupele ruse s-au trezit repede blocate, în timp ce Ucraina a răspuns cu foc contra-baterie, a spus un blogger . „Revenirea la tacticile „ofensive” după aproape un an de apărare nu este ușoară pentru trupele ruse”, spun bloggerii, adăugând că forțele ucrainene vor căuta să recâștige pozițiile pierdute. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a lăudat curajul apărătorilor țării sale. „Avdiivka. Ne menținem terenul”, a postat Zelenskiy pe rețelele de socializare, șeruind imagini cu soldați care conduceau vehicule prin orașul ruinat. Aproximativ 1.000 de locuitori încă locuiesc acolo – dintr-o populație antebelică de 30.000 – în ciuda atacurilor necruțătoare ale Rusiei. „Curajul și unitatea ucrainene vor determina cum se va încheia acest război”, a scris Zelenskiy.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.