Guvernul de la Tel Aviv nu consideră oportun ca președintele Ucrainei să efectueze o vizită în Israel. Motivul amânării


  • ACP
  • Oct 16, 2023 16:26
  • 523
Guvernul de la Tel Aviv nu consideră oportun ca președintele Ucrainei să efectueze o vizită în Israel. Motivul amânării

Intenția anunțată a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a vizita Israelul nu a fost bine primită de către Guvernul de la Tel Aviv, conform presei israeliene. Biroul Președintelui ucrainean nu a primit permisiunea pentru vizita oficială a liderului de la Kyiv, partea israeliană explicându-și refuzul prin a menționa că "nu este momentul potrivit". 

Pe 11 octombrie, portalul Axios - citând surse din rândul autorităților ucrainene și israeliene - a precizat că Biroul președintelui ucrainean a trimis Israelului o cerere de aprobare a unei vizite oficiale a lui Volodimir Zelenski, în care era de așteptat ca acesta să își exprime solidaritatea cu Israelul, după atacurile teroriste de mare anvergură efectuate de gruparea Hamas pe 7 octombrie. 

Zelenski își declarase solidaritatea fermă cu Israelul după atacurile Hamas, spunând că Israelul are dreptul incontestabil de a se apăra de atacurile teroriștilor palestinieni. 

"Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări sau a unor victime specifice, ci contra umanității per ansamblu", a zis Zelenski.

"Lumea trebuie să stea unită pentru ca teroarea să nu încerce să ia sau să distrugă viața oriunde și în orice moment", a completat Zelenski. 

De asemenea, el a acuzat Rusia că susține organizația teroristă Hamas în războiul împotriva Israelului. 

"Suntem siguri că Rusia sprijină, într-un fel sau altul, operațiunile Hamas", a menționat Zelenski într-un interviu acordat canalului de televiziune France 2.

"Rusia chiar încearcă să desfășoare acțiuni destabilizatoare în întreaga lume", a adăugat Zelenski. 

Președintele ucrainean a condamnat și organizația Hamas pentru atacul surprinzător asupra Israelului și a asemănat atacul cu invazia Rusiei în propria sa țară. Ulterior, într-un discurs susținut la NATO, el a criticat și Iranul pentru sprijinul acordat Hamas și Moscovei. 

Publicația Times of Israel spune însă că Israelul evită să irite prea mult Rusia, deoarece încă există o puternică prezență militară rusă în Siria, motiv pentru care vizita lui Zelenski a fost amânată. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.