Gruparea teroristă Wagner, substituită de Putin. Ce sarcină importantă au de îndeplinit teroriștii grupului Redut în războiul împotriva Ucrainei


Gruparea teroristă Wagner, substituită de Putin. Ce sarcină importantă au de îndeplinit teroriștii grupului Redut în războiul împotriva Ucrainei

Ministerul Apărării din Marea Britanie a raportat pe rețeaua X că o companie militară rusă, aparent privată, numită Redut, care a luat locul grupului Wagner în zonele de luptă din Ucraina, recrutează mercenari, inclusiv foști wagneriți, pentru a ajuta Moscova să evite lansarea unei noi campanii de mobilizare la scară largă. 

Grupul de mercenari a participat la operațiuni de luptă în regiunile Donețk, Harkiv, Kyiv și Lugansk încă de la începutul invaziei ruse și are în momentul de față aproximativ 7000 de combatanți, conform serviciilor de informații britanice.

Deși are un grad mare de autonomie, Redut se află sub controlul serviciilor de informații militare ruse, nefiind parte dintr-o rețea corporativă reală cum a fost compania Wagner, despre care Putin a susținut că a primit de la statul rus aproximativ 1 miliard de dolari. În realitate, ceea ce este cunoscut sub numele de Redut reprezintă un sistem de recrutare și formare a unităților de luptă, coordonat și finanțat de armata rusă, în special de agenția sa de informații cunoscută sub numele de GRU, conform unor echipe de investigație ucrainene și ruse, Schemes și Systema, ale Radio Free Europe.

Creat de foști angajați ai armatei și ai forțelor speciale ruse, alături de membri ai serviciilor de informații, care au avut o experiență semnificativă în operațiuni de luptă, Redut are o istorie lungă de a servi Kremlinul și de a opera pentru Rusia în străinătate, conform publicației Eurasian Times. Un oligarh rus apropiat lui Putin, Gennady Timchenko, care deține o parte importantă din compania gigant de gaze Novatek, ar fi cel care a beneficiat cel mai mult de serviciile de securitate ale Redut, despre care se crede ca ar fi fost înființată pentru apărarea afacerilor din Timchenko din Rusia și din străinătate. 

Odată cu apariția problemelor create de șeful grupului Wagner, Prigojin, Moscova a decis îmbunătățirea capacităților companiei Redut, pentru a o face un potențial competitor al Grupului Wagner, de unde Redut a și recrutat activ luptători. Acum această companie pare a fi cea care va primi sarcina de a prelua misiunile cele mai delicate ale armatei ruse, cum ar fi recrutarea de combatanți pentru Ucraina, pentru a ajuta Kremlinul să amâne încă o nepopulară mobilizare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.