Pe fondul revenirii în țară a românilor aflați în Israel, George Simion se chinuie, din răsputerile sale moscovite, să alimenteze un conflict între români și ucraineni. Cum se folosește manipulator președintele AUR de o decizie aberantă a Guvernului Ciolacu. Un deputat USR prezintă datele care demontează campania propagandistică demarată de auriști


Pe fondul revenirii în țară a românilor aflați în Israel, George Simion se chinuie, din răsputerile sale moscovite, să alimenteze un conflict între români și ucraineni. Cum se folosește manipulator președintele AUR de o decizie aberantă a Guvernului Ciolacu. Un deputat USR prezintă datele care demontează campania propagandistică demarată de auriști

Pentru a alimenta în folosul Moscovei apariția unor conflicte între poporul ucrainean și poporul român, președintele AUR George Simion folosește manipulator tema deciziei aberante a Guvernului Ciolacu de a-i pune la plată pe cetățenii români care vor să se întoarcă din Israel în contextul atacurilor teroriste comise la scară largă de organizația Hamas. 

Înainte de a arăta ceea ce spune George Simion, trecem în revistă informațiile prezentate de Pro TV cu privire la felul în care România tratează problema cetățenilor aflați pe teritoriul Israelului. Următoarea știre a fost folosită ieri dimineață de George Simion pentru a orchestra campania propagandistică împotriva refugiaților ucraineni: "În timp ce guvernele mai multor țări au decis să trimită aeronave militare pentru a-i aduce acasă pe cetățenii aflați în Israel, autoritățile române au tratat cu totul diferit situația. Până acum (știrea PRO TV datează din 13 octombrie) - n.red.), potrivit premierului Marcel Ciolacu, s-au întors în țară 1.709 cetățeni români care erau în Israel. Șeful Guvernului a precizat că oamenii au fost aduși acasă cu zece avioane TAROM, companie care este deținută exclusiv de stat, și cu opt aeronave private, niciuna aparținând Wizz Air, care și-a suspendat zborurile către și dinspre Tel Aviv. Conform acestuia, fiecare cetățean român a suportat costul călătoriei: «Am văzut un preț fix la TAROM de 350 de euro». «Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roşie», a mai afirmat Marcel Ciolacu. Astfel, România se află în opoziție totală cu țări precum Ungaria, Polonia, Danemarca sau Portugalia, care au decis să-și aducă acasă cetățenii cu aeronave militare, sau cu Islanda, care a repatriat gratuit inclusiv cetățeni străini". 

"«Nu ai bani, nu pleci» - asta mi-a spus de la consulat. Noi avem bilete dus-întors deja cumpărate. Nu mai putem cumpăra altele. Nu știam că vine războiul", a declarat pe 9 octombrie, pentru Main News, un român aflat în Israel. 

Pe fondul atacurilor teroriste comise de Hamas, România a fost implicată și în aducerea refugiaților ucraineni aflați în Israel. Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, 15 octombrie, la Prima News, că România a adus 3.000 de cetățeni ucraineni, marea majoritate doar tranzitând țara noastră. Ciolacu a adăugat că a fost vorba despre o rugăminte a Uniunii Europene ca România să întreprindă un asemenea demers, ținând cont că în Ucraina nu se poate ateriza. De asemenea, premierul României a ținut să sublinieze că statul român nu a cheltuit niciun ban în cazul aducerii refugiaților ucraineni. 

”Cred că a fost vorba de aproape 3.000 de cetățeni ucraineni. Statul român nu a cheltuit niciun ban pentru acest lucru. Statul român s-a implicat logistic, la rugămintea partenerilor europeni. Totul a fost suportat de forurile europene", a zis Ciolacu.

Prezentând trunchiat toate aceste aspecte, George Simion le-a dat de înțeles simpatizanților AUR că România a suportat cheltuielile pentru aducerea din Israel a 3.000 de cetățeni ucraineni și a niciunui român. 

Drept reacție, deputatul USR Adrian Wiener a subliniat, într-o postare pe Facebook, problema reprezentată de cultivarea urii de către AUR față de poporul ucrainean, "care se află într-o luptă existențială, pentru supraviețuire", din pricina invaziei ruse la scară largă. 

"Simion despre criza din Gaza:  

«3 mii de ucraineni aduși de statul român. Niciun român adus de statul român».

Adevărul:  2.162 de cetățeni români s-au întors din Israel cu 27 de curse aeriene.  

Pentru cei 3000 de ucraineni evacuați de statul român din Israel TOATE cheltuielile au fost suportate de Comisia Europeană. De fapt a fost un efort logistic conjugat al multor state europene pentru evacuarea unora dintre refugiații ucraineni. În fapt doar 48 dintre ei au solicitat să rămână pe teritoriul României. Restul sunt doar în tranzit.  

Propagandiștii lui Putin, injectați de ură față de victimele războiului de exterminare declanșat de Rusia, nu știu cum să mai submineze ajutorul dat de România Ucrainei. Ajutor care este un imperativ moral al lumii libere și care rezultă din minima empatie umană pe care orice om sau comunitate ar trebui să o aibă.  

Simion minte. Problema nu e minciuna groasă în sine ci cultivarea urii față de un popor care se află într-o luptă existențială, pentru supraviețuire. Și asocierea acestui sentiment descalificant cu patriotismul", a zis deputatul USR. 

Confruntat de un internaut eurosceptic - care a contestat informația conform căreia cheltuielile pentru aducerea refugiaților ucraineni au fost suportate de Comisia Europeană, nu de România - Adrian Wiener a prezentat o serie de date ce lasă în ofsaid propaganda auristă. Datele în cauză reflectă de altfel cât de mult a avut România de câștigat în plan financiar de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană. 

Internautul eurosceptic: Foarte frumos asta cu suportarea cheltuielilor de către comisia europeană! Dar cum? Pe banii României? Manipulare ORDINARĂ!

Răspunsul deputatului USR: România NU este contributor net la bugetul UE. În fapt, de la aderare, România a primit NET, dincolo de ceea ce a contribuit, 56 de miliarde de euro. În exercițiul financiar 2021-2027 mai sunt programați încă pe atât prin Politica de Coeziune; mai adăugăm sumele din PNRR- cât vor putea fi absorbite. România este beneficiar net al bugetului UE. Știu că adevărul doare pentru eurofobii hrăniți în bula putinistă. Dar adevărul este că DA, sumele aferente evacuării refugiaților ucraineni din Israel sunt suportate de Comisie din banii germanilor, olandezilor, italienilor, suedezilor, danezilor, francezilor- ăștia “răi care vor să ne fure țara”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.