Atacul cu rachetă asupra spitalului din Gaza – accident sau lovitură sub steag fals? Tragedia, pretextul perfect pentru teroriștii Hezbollah!


Atacul cu rachetă asupra spitalului din Gaza – accident sau lovitură sub steag fals? Tragedia, pretextul perfect pentru teroriștii Hezbollah!

Sute de oameni sunt anunțați a fi victimele exploziei provocate de o rachetă la un spital din Gaza. Israelul neagă responsabilitatea și pune tragedia pe seama unei rachete palestiniene lansate de Jihadul Islamic, a doua organizație teroristă din teritoriul palestinian. Multe țări predominant musulmane dau însă vina pe Israel iar Hezbollah-ul libanez face apel la violență, declarând miercuri o „zi a furiei fără precedent” împotriva Tel Aviv-ului. 

În contextul vizitei de solidaritate a președintelui american Joe Biden în Israel, planificată pentru miercuri, și raportat la anunțurile belicoase imediate ale teroriștilor Hezbollah (foto), tragedia de la spitalului arab baptist din Gaza pare un adevărat incident sub ”steag fals” pus la cale de miliția libaneză, care încearcă acum să coalizeze lumea arabă și islamică împotriva Israelului și a aliaților săi occidentali.

„Spitalul a fost lovit de o rachetă direcționată greșit din partea organizației teroriste Jihad Islamic”, a declarat armata israeliană miercuri seară. IDF a spus anterior că totul sugerează faptul că organizația militantă palestiniană este responsabilă. O analiză suplimentară a sistemelor operaționale și de informații ar arăta în prezent că „armata israeliană nu a lovit spitalul din Gaza”. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a anunțat că va face publice dovezile acestei presupuneri. 

Totuși, numeroase țări precum Iran, Egipt, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Turcia au condamnat atacul și au dat vina pe Israel, exact în strategia dorită de teroriștii Hezbollah din Liban. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că țările care au sprijinit Israelul sunt, de asemenea, responsabile pentru acest act. Abbas intenționa chiar să se întâlnească cu Biden în Iordania miercuri, în schimb s-a întors la Ramallah, sediul său guvernamental din Cisiordania ocupată.

Noaptea trecută au existat proteste anti-Israel și numeroase violențe în țările predominant musulmane. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat adunări de protest la Ramallah, în Cisiordania, unde au existat ciocniri cu forțele de securitate palestiniene și la Amman, unde demonstranții au încercat să ajungă la ambasada Israelului. Numeroși manifestanți s-au adunat marți seară și în fața consulatului israelian din metropola turcă Istanbul, clădirea fiind protejată de o unitate consistentă de forțe polițienești. În suburbiile sudice ale Beirutului, martorii oculari declară că sute de susținători Hezbollah s-au revărsat în străzi și au cerut bombardarea Tel Avivului. În Iran, o mulțime de oameni adunați în centrul orașului Teheran au scandat „Jos Israelul”, potrivit videoclipurilor difuzate de agenția de știri de stat IRNA. Guvernul a declarat miercuri zi de doliu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului a condamnat ferm atacul și a dat vina pe Israel.

Președintele israelian Itchak Herzog a criticat instituțiile de presă care dau vina pe Israel pentru atacul cu rachete asupra spitalului. „Să-i fie rușine presei pentru că au înghițit minciunile Hamas și ale Jihadului Islamic și au răspândit o calomnie sângeroasă pe tot globul”, a spus Herzog marți pe X, fostul Twitter.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a descris bombardarea spitalului ca fiind „complet inacceptabilă”. „Sunt lipsit de cuvinte. În această seară, sute de oameni au fost uciși îngrozitor în atacul asupra Spitalului Arab Al Ahli, inclusiv pacienți, personal de îngrijire și familii care și-au căutat refugiu în și în jurul spitalului”, a spus Türk într-un comunicat. „Încă o dată îi afectează pe cei mai vulnerabili. Acest lucru este complet inacceptabil”, a adăugat el, subliniind că spitalele sunt de neatins și trebuie protejate cu orice preț. „Nu știm încă întreaga amploare a acestui carnagiu, dar este clar că violența și crimele trebuie să înceteze imediat”, a cerut comisarul ONU pentru drepturile omului.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat lovitura cu rachete. „Nimic nu poate justifica un atac asupra unui spital”, a scris el miercuri seara pe X. „Nimic nu poate justifica țintirea civililor.” Circumstanțele trebuie clarificate pe deplin. Gândurile lui sunt la victime. Macron nu a făcut acuzații specifice legate vinovăție și, într-un alt tweet, a cerut redeschiderea imediată a accesului umanitar la oamenii din Gaza.

Liderul american Joe Biden și-a exprimat condoleanțe victimelor exploziei. „Președintele și-a exprimat cele mai profunde condoleanțe victimelor nevinovate ale exploziei dintr-un spital din Gaza și le-a urat răniților însănătoșire rapidă”, a declarat un purtător de cuvânt al Oficiului Prezidențial al SUA. La unsprezece zile după atacul terorist devastator asupra Israelului al islamistului Hamas, Biden dorește, printre altele, să poarte miercuri o conversație cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. În timpul vizitei sale, președintele SUA dorește să pună și „întrebări dificile”, după cum a explicat directorul de comunicare al Consiliului de Securitate Națională al guvernului SUA, John Kirby, cu ocazia zborului către Tel Aviv de marți seară. Biden vrea să aibă o idee despre situația de la fața locului de la israelieni și să audă mai multe despre obiectivele și planurile lor în zilele și săptămânile următoare.

După scurta sa vizită în Israel, Biden a vrut inițial să meargă și în Iordania pentru a se întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea. Oficialii iordanieni însă a anulat întâlnirea cu un preaviz scurt. Aceasta va avea loc doar atunci când va exista un acord pentru a pune capăt războiului și a opri „aceste masacre”, a declarat ministrul de externe Ayman al-Safadi pentru postul de televiziune iordanian Al-Mamlaka.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.