EXCLUSIV Anatol Șalaru: "Rusia este sponsorul teroriștilor!". Sprijinul acordat de Moscova grupării teroriste Hamas în războiul contra Israelului


EXCLUSIV Anatol Șalaru: "Rusia este sponsorul teroriștilor!". Sprijinul acordat de Moscova grupării teroriste Hamas în războiul contra Israelului

Într-o declarație pe care ne-a acordat-o sâmbătă, 14 octombrie, pe parcursul unui protest desfășurat în București în fața ambasadei Rusiei, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a subliniat implicarea Kremlinului în atacurile masive desfășurate recent de gruparea teroristă Hamas asupra Israelului. 

Anatol Șalaru a reliefat că teroriștii Hamas au luptat de partea Rusiei pe frontul din Ucraina, acumulând astfel experiență. Mai mult, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova a menționat că Rusia a furnizat atât armament grupării teroriste Hamas, cât și sprijin tehnologic, respectiv financiar. 

Podul.ro: Se discută foarte mult despre implicarea Rusiei în atacurile teroriste ale Hamas. Cam cât de semnificativ considerați că este acest sprijin din partea Kremlinului pentru teroriștii Hamas? Și cât de tare e afectată Ucraina de faptul că se deturnează atenția către o altă zonă de război?

Anatol Șalaru: Ceea ce se întâmplă astăzi în Israel a avut menirea de a trezi unele minți adormite din Occident și SUA. Iar Blinken și Austin au declarat că SUA dispun de suficientă capacitate militară și bani pentru a sprijini Ucraina, pentru a sprijini și Israelul. Nu va scădea cu nimic ajutorul militar (pentru Ucraina - n.red.), pentru că ei știu că răul a pornit de la Moscova. Majoritatea grupărilor teroriste au fost finanțate și de Rusia și de Iran. De pildă, după ce Armata Israelului va intra în Fâșia Gaza și va elibera această zonă de terorism, se vor descoperi foarte multe lucruri noi, se va descoperi armamentul pe care Hamas l-a primit din Rusia, se vor descoperi tehnologii pe care le-a primit din Rusia și Iran. Iar operatorii de drone ai Hamas au făcut școala în Rusia, în Ucraina. Ei nu sunt teroriști Hamas care nu știau să pornească un tanc. Ei sunt oameni care au fost în război de partea Rusiei. Războiul ruso-ucrainean e primul război în care se folosesc drone la scară largă. Au apărut tehnologii noi, specialiști noi, utilaje noi de manipulare a acestor drone. Doar datorită ajutorului primit de la Rusia, de la Wagner, de la mercenari, de la militarii ruși, Hamasul a putut să efectueze o asemenea operațiune ce a fost foarte bine organizată, foarte bine dirijată. Rusia este sponsorul, finanțatorul răului, al teroriștilor, alături de Iran, țară care singură nu are curajul și capacitatea să pornească un asemenea război. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.