Președintele Egiptului avertizează Israelul de posibilitatea unui război între cele două țări, iar regele Iordaniei vorbește de trecerea unei linii roșii de către Israel


Președintele Egiptului avertizează Israelul de posibilitatea unui război între cele două țări, iar regele Iordaniei vorbește de trecerea unei linii roșii de către Israel

Președintele Egiptului – Abdel Fattah el-Sisi – a avertizat, miercuri, că țara sa ar putea fi târâtă în război cu Israelul dacă palestinienii vor fi evacuați în Egipt din Fâșia Gaza și a dat vina pe Israel pentru faptul că punctul de trecere a frontierei de la Rafah nu a fost deschis.

„Ideea de a strămuta palestinienii în Sinai înseamnă să fie târât Egiptul într-un război împotriva Israelului. Dacă există o idee de a strămuta palestinienii din Gaza, de ce să nu-i transferăm în Negev (Israel) până când grupurile armate din Gaza, cum ar fi Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, vor fi eliminate?”, a spus președintele egiptean Sisi pentru presă. 

„Deplasarea forțată a palestinienilor din Gaza în Egipt” ar crea un precedent pentru „deplasarea palestinienilor din Cisiordania în Iordania” și asta ar face „imposibilă înființarea unui stat al Palestinei”, a mai adăugat el.

„Dacă s-ar ajunge la asta, aș putea face apel la poporul egiptean să iasă și să-și exprime respingerea pentru această propunere și veți vedea milioane de egipteni”, în stradă, a mai avertizat președintele Sisi – sursa AICI.  

Cu o zi înainte, regele Iordaniei – Abdullah al II-lea – a declarat, de asemenea, că Iordania își va proteja granițele și că nu va accepta intrarea palestinienilor dislocați.

"Aceasta este o linie roșie, pentru că cred că acesta este planul suspecților obișnuiți de a încerca să creeze probleme de facto pe teren. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt", a mai spus regele Iordaniei – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.