Gaza: Războiul informațional pune în stand by războiul urban. Efectele falsei bombardări a spitalului al-Ahli


Gaza: Războiul informațional pune în stand by războiul urban. Efectele falsei bombardări a spitalului al-Ahli

La aproape două săptămâni după atacul terorist al Hamas, Israelul își amână în continuare ofensiva terestră. Situația politică este acum mai mult decât delicată. Deși s-a dovedit fără doar și poate că presupusul atentat cu bombă la spital din Gaza a fost o farsă, evenimentul are consecințe reale pentru planurile militare ale Israelului. În mod evident, Israelul nu vrea să-și pericliteze negocierile îndelungi duse cu Arabia Saudită care, înainte de atacul Hamas se pregătea să recunoască oficial statul evreu.

Chiar dacă experții se așteptau ca ofensiva terestră a Israelului în Gaza să înceapă după vizita președintelui american Joe Biden de miercuri, invazia fâșiei teroriste de la Marea Mediterană nu a început până la sfârșitul săptămânii. În schimb, armata israeliană a cerut răbdare, considerând că a mai aștepta ar ajuta la uzura Hamas. „Accentul nostru principal în acest moment este pus pe conducerea Hamas, încercăm să-i lichidăm pe fiecare dintre ei”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al IDF, Richard Hecht.

Armata israeliană continuă să efectueze mici raiduri în Gaza pentru a afla mai multe despre locul unde se află cei aproximativ 200 de ostatici ai Hamas. În plus, așa cum era de așteptat, interviurile cu teroriștii capturați continuă să dezvăluie o mulțime de informații.

În timpul vizitei sale, Biden i-a avertizat pe israelieni să nu reacționeze cu forță disproporționată. Trebuie să existe dreptate pentru masacrul comis de Hamas, a spus Biden, „dar un cuvânt de avertizare: în timp ce simțiți furie, nu o lăsați să vă consume. După 11 septembrie, noi, în Statele Unite, eram plini de furie. Și în timp ce am căutat și am primit dreptate, am făcut și greșeli.”

Nu este clar dacă întârzierea ofensivei terestre este din motive militare, tactice sau politice. Pentru că situația politică s-a schimbat semnificativ în această săptămână. Raportul fals vehiculat de Hamas conform căruia Israelul a atacat un spital din Gaza, ucigând 500 de oameni, a stârnit multă agitație în lumea arabă.

Deși atât israelienii, cât și americanii au concluzionat că este într-adevăr o rachetă defectă trasă de Jihadul Islamic și a lovit doar o parcare, iar filmările video au confirmat în mare măsură această versiune, majoritatea arabilor continuă să o creadă Informații de la Hamas.

Al-Jazeera, un radiodifuzor influent la nivel regional, finanțat de Qatar, continuă să alimenteze aceste flăcări. Emiratul găzduiește, de asemenea, conducerea Hamas. „Nu poți urmări toată ziua al-Jazeera din Qatar și să nu simți nevoia de a-l bate pe următorul evreu pe care îl vezi”, scrie Hussain Abdul-Hussain de la Fundația pentru Apărare a Democrațiilor. „Al-Jazeera încurajează axa islamistă Iran și milițiile sale să decimeze Israelul”.

Într-un interviu acordat CNN, ministrul iordanian de externe Aiman Hsafadi a spus că adevărul nu prea contează în acest caz: „Toată lumea de aici crede că Israelul este responsabil.” 

„Este probabil ca acest conflict să fie rezolvat mai degrabă prin război informațional decât prin război urban”, scrie și expertul militar american Max Boot. Hamas cunoștea importanța narațiunilor propagandistice, „dar nu obținuse o victorie semnificativă în războiul informațional până când nu a dat vina pe Israel pentru explozia spitalului – și o mare parte din lume a continuat să răspândească această afirmație”.

Cu toate acestea, experții nu au nicio îndoială că o ofensivă terestră va avea loc în curând, mai ales că tirurile de rachete din Fâșia Gaza către Israel continuă fără încetare. Potrivit IDF, Hamas a lansat peste 6.900 de rachete de la începutul războiului împotriva Israelului, dintre care 450 au căzut pe teritoriul Gaza.

Joi , prim-ministrul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Joav Gallant au vizitat trupele în ceea ce părea un ultim salut înainte de începutul ofensivei. „Vedeți Gaza de departe acum, dar în curând o veți vedea din interior”, le-a spus Gallant soldaților Brigăzii de Infanterie Givati. „Ordinul va veni.” Comandantul Frontului de Sud, generalul Jaron Finkelman, a subliniat că bătălia va fi „lungă și intensă”.

Între timp, Israelul continuă să schimbe lovituri cu Hezbollah în nord. „De fiecare dată când trag, noi tragem înapoi”, spune purtătorul de cuvânt al armatei, Hecht, dând clar că Israelul reacționează în prezent doar pentru a preveni ca întreg conflictul din nord să devină un război la scară largă. „Există un anumit limbaj cinetic cu Hezbollah.” Organizația teroristă din Liban, care este susținută de Iran precum Hamas, știe exact unde sunt liniile roșii ce nu trebuie depășite.

Pentru a fi pregătit pentru toate scenariile din nord, Israelul a început vineri să evacueze Kiryat Shmona, cel mai nordic oraș al Israelului, cu aproximativ 22.000 de locuitori. De asemenea, s-a ordonat evacuarea unei fâșii de cinci kilometri de la granița de nord în locul celor doi kilometri planificați inițial. Acest lucru îi oferă Israelului puțin mai mult timp pentru a răspunde oricăror încercări de infiltrare a teroriștilor.

Între timp, Iranul își mobilizează clienții și în alte părți din regiune. Milițiile aliate cu Teheranul au atacat în ultimele zile mai multe baze americane din Siria și Irak. Joi, un distrugător american din Marea Roșie a neutralizat mai multe rachete lansate spre nord, spre Israel, de către Houthis din Yemen.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.