Hamas, gata să înceapă eliberarea ostaticilor. Care sunt condițiile teroriștilor palestinieni?


Hamas, gata să înceapă eliberarea ostaticilor. Care sunt condițiile teroriștilor palestinieni?

Hamas este gata să elibereze civilii capturați de teroriștii palestinieni în timpul raidului din 7 octombrie 2023, cu condiția unei încetări ferme a focului israelian. Această declarație a fost făcută de Mohammad Nazal, membru al Biroului Politic al organizației teroriste, într-un interviu acordat Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Mohammad Nazal, a declarat de asemenea că teroriștii organizației se așteaptă ca schimbul să fie negociat prin terți. El a spus că țin în captivitate civili, coloniști despre care se afirmă că ocupau ilegal teritoriul palestinian și soldați israelieni.

„Suntem gata să eliberăm civili, dar dorim ca trupele israeliene să oprească agresiunea”, a exprimat membrul Biroului Politic al Hamas disponibilitatea organizației.

Potrivit armatei israeliene, 210 de oameni sunt încă ostatici în mâinile teroriștilor Hamas.

Israelul, între timp, continuă să atace ținte din Fâșia Gaza. Mai multe atacuri, potrivit autorităților palestiniene și jurnaliștilor din regiune, au avut loc în vecinătatea trecerii Rafah, care leagă enclava de Egipt. În special, Al Jazeera a raportat distrugerea unui punct de apărare civilă. În total, potrivit Autorității Palestiniene, 4,3 mii de oameni au fost uciși în timpul bombardamentelor. Peste 13 mii de locuitori ai Fâșiei Gaza sunt răniți.

Hamas a mai eliberat, vineri seară, doi dintre cei peste 200 de ostatici - Judith Raanan și fiica ei adolescentă Natalie (17 ani), care au fost răpite din chibuțul Nahal Oz, în timpul asaltului grupării teroriste asupra Israelului din 7 octombrie. Cele două sunt cetățene americane și locuiesc la Chicago, aflându-se în vizită la mama lui Judith (85 de ani) la momentul atacului. „Hamas vrea să se prezintă lumii ca fiind o grupare care eliberează ostatici din motive umanitare, dar în realitate, vorbim despre o grupare teroristă criminală, care la această oră ține în captivitate bebeluși, copii, femei și bătrâni", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o scurtă declarație. Într-adevăr, cel mai tânăr dintre ostaticii Hamas nu avea nici zece luni la momentul „capturării”. 

Între timp, punctul de control Rafah s-a deschis și primele camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșia Gaza din Egipt. Punctul de control în sine a fost deschis în dimineața zilei de 21 octombrie. Pentru prima dată de la invazia Israelului de la Hamas, 20 de camioane cu ajutor umanitar au ajuns în Fâșia Gaza cu alimente, medicamente, dar nu și cu combustibil. Autoritățile israeliene au subliniat că nu vor permite transportul de benzină în regiune. Palestinienii au răspuns subliniind că acest combustibil este necesar pentru a salva vieți și au numit convoiul umanitar în sine o „picătură într-o găleată” care nu ar îmbunătăți situația.

În paralel, la Cairo are loc un summit de pace, la care participă reprezentanți ai țărilor arabe și mai multor țări europene. Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a spus că palestinienii nu își vor părăsi pământurile. Liderii Italiei și Greciei au spus că întreaga comunitate mondială trebuie să elaboreze un plan concret de coexistență a celor două state.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.