Plata Hamas pentru fiecare ostatic: 10.000 de dolari și un apartament. Teroriștii au redactat și un "manual de răpiri", devoalat acum în detaliu de autoritățile israeliene


  • ACP
  • Oct 24, 2023 17:22
  • 1559
Plata Hamas pentru fiecare ostatic: 10.000 de dolari și un apartament. Teroriștii au redactat și un "manual de răpiri", devoalat acum în detaliu de autoritățile israeliene

Forțele de Apărare Israeliene au prezentat luni documente Hamas care conțin instrucțiuni detaliate despre cum să fie luați ostatici civilii, dar și imagini noi și înspăimântătoare cu camerele corporale ale teroriștilor Hamas care arată cum au fost împușcați unii civili israelieni.  

Imaginile care arată ororile comise de teroriștii Hamas au fost colectate din înregistrări ale camerelor de securitate, ale camerelor corporale ale teroriștilor, ale camerelor de bord ale victimelor, de pe conturile Hamas și ale victimelor de pe social media, respectiv din videoclipuri realizate cu telefonul mobil de teroriști și victime, conform Times of Israel.

Instrucțiunile de răpire prezentate sunt imprimate cu un filigran pe care scrie "brigada al-Quds" și etichetate "Secret maxim" în arabă, și arată în detaliu cum consideră Hamas că trebuie prinși și ținuți sub control ostaticii. Aceștia ar trebui, conform instrucțiunilor, legați de încheieturile mâinilor și de glezne, să li se confiște actele de identitate, iar cei care ar putea pune probleme răpitorilor să fie omorâți.  

De asemenea, documentele ce par a fi un manual pentru răpiri, conțin și instrucțiuni despre cum să fie transmise în direct răpirile, ceea ce s-a văzut pus în practică în timpul luării unor ostaticii în timpul sângeroaselor atacuri Hamas din 7 octombrie.  

Instrucțiunile arată foarte clar că luarea de ostatici a fost unul dintre primele obiective ale atacurilor organizației Hamas, dar și că afirmațiile oficialilor Hamas, potrivit cărora mulți israelieni au fost luați ostatici de civilii palestinieni care au intrat în Israel în timpul atacurilor, nu de către luptătorii săi, sunt pur și simplu minciuni.  

Oficialii militari israelieni au explicat pentru presă că aceste documente au fost recuperate de la cadavrele teroriștilor care au atacat kibutzurile lângă granița cu Gaza, dar nu este clar dacă acestea sunt un ghid general al Hamas ori au avut legătură cu atacul asupra unui obiectiv civil din Israel.  

Prima parte a documentelor Hamas ce par a fi un manual al răpirilor este etichetată "Adunare" și include instrucțiuni despre cum să fie luați ostatici civilii.  

A doua parte, intitulată "Izolarea și controlul în zonă și în jurul acestei", îi instruiește pe atacatori cum să mențină controlul asupra ostaticilor, de exemplu folosind sedativele, și să respingă pe oricine ar încerca să-i ajute. 

"Ucideți pe oricine poate reprezenta o amenințare, poate distrage atenția, sau să o tulbure", se spune în această secțiune.  

A treia parte, numită "Siguranță/Securitate", spune că ostaticii trebuie separați și izolați, să le fie confiscate actele de identitate, iar "cei problematici și cei care reprezintă o amenințare" să fie uciși.  

A patra parte a instrucțiunilor pregătește atacatorii pentru eventualitatea unui asediu îndelungat.  

"Colectați cât mai multe alimente și băuturi" și "nu vă folosiți propriile provizii pentru a hrăni ostaticii, cu excepția cazurilor de urgență", se spune în această secțiune.

A cincea parte - "Camuflaj și ascundere" - oferă directive pentru ascunderea misiunii răpitorilor: "Nu declarați numărul răpitorilor și armele acestora. Nu vă declarați legătura cu lumea exterioară. Nu precizați numărul de răniți și morți". 

A șasea parte, "Comunicare", îi îndrumă pe membrii Hamas să "Securizeze transmisia video/audio în direct între grupuri și comandamentele de pe teren". 

A șaptea parte se numește "Transmisie în direct". Aici manualul îi îndrumă pe membrii Hamas să "nu irosească bateria și spațiul de stocare al camerei, ci să le folosească cât mai eficient posibil". 

A opta și ultima secțiune anticipează comunicarea cu israelienii și se numește "Negocieri" și îndeamnă atacatorii să nu se angajeze în negocieri "dacă este posibil". (sursa: AICI)

Filmările de la interogatoriile Serviciului de securitate Shin Bet din Israel, difuzate tot luni, arată unul dintre teroriști care au participat la atacurile din 7 octombrie spunând că "cine aduce un ostatic înapoi (în Gaza - n.red.) primește 10.000 de dolari și un apartament". 

Alți teroriști interogați au mărturisit că planul a fost de a prelua orașele pe care le-au atacat și să dețină poziții acolo după ce au terminat de ucis și de răpit rezidenții. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.