EXCLUSIV. Fostul consilier al lui Zelenski – controversatul Alexei Arestovici – este un AGENT al Rusiei genocidare. Adevăratul său profil și narațiunile rusești pe care le împrăștie/ Anna Neplii


EXCLUSIV. Fostul consilier al lui Zelenski – controversatul Alexei Arestovici – este un AGENT al Rusiei genocidare. Adevăratul său profil și narațiunile rusești pe care le împrăștie/ Anna Neplii

În articolul de astăzi, vom analiza o serie de acțiuni, gesturi și declarații ale lui Alexei Arestovici, fost consilier al Biroului Prezidențial de la Kiev. La începutul invaziei rusești la scară largă, acesta devenise un soi de ”sedativ” pentru majoritatea ucrainenilor. 

Spunând exact ceea ce majoritatea oamenilor voia să audă în acele momente critice, Arestovici nu doar că a câștigat multă încredere printre cetățenii ucraineni, dar a reușit să-și facă fani și în străinătate. După aceea însă, același personaj a început să promoveze narațiuni care s-au dovedit a fi benefice pentru Rusia, totodată desfășurând activități subversive în Ucraina. 

La 17 ianuarie 2023, în urma unuia dintre multele scandaluri pe care le-a generat, Arestovici și-a scris demisia și a părăsit postul de consilier al Biroului Prezidențial, pe care îl deținea încă din 2020. 

”Ultima dată când am plecat, războiul a început o lună și jumătate mai târziu. Să vedem ce se întâmplă de data aceasta”, a scris Arestovici, pe Facebook, în comentariile postării referitoare la demiterea sa din 17 ianuarie. 

Declarațiile care au scandalizat Ucraina, făcând jocul Kremlinului 

Demiterea (fiindcă a fost nevoit să-și înainteze demisia) a survenit ca urmare a declarațiilor sale ce aduceau prejudicii Ucrainei. Mai exact, în seara de 14 ianuarie, Arestovici a insistat, în cadrul ”Feygin Live”, o emisiune realizată pe YouTube de Mark Feygin (politician rus de opoziție) că racheta ce distrusese o parte dintr-o casă din Nipro ar fi fost doborâtă de Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei. După aceea, a lovit o clădire de mari dimensiuni și a explodat, luând cel puțin 46 de vieți. 

Evident, declarațiile emise de Arestovici au fost preluate imediat de propaganda rusă, care le-a răspândit pretutindeni, trăgând toate foloasele din această situație. De notat că emisiunile lui Feygin au peste un milion de vizualizări în fiecare zi. Arestovici nu era numai consilier al Biroului Prezidențial, ci și fost ofițer de informații. Iată de pe ce poziții insista cu acele declarații. 

Cel puțin interesant e că, numai cu o zi înainte, șeful Biroului Prezidențial – l-am numit pe Andriy Yermak – prezentase, în termeni foarte pozitivi, munca lui Arestovici.

Infirmarea oficială 

La puțin timp după declarațiile pe care acesta le-a lansat în emisiunea lui Feygin, Forțele Armate ale Ucrainei au negat categoric faptul că armata ucraineană ar dispune de sisteme care să-i permită doborârea de rachete X-22, în condițiile în care un astfel de sistem (Patriot) există doar la Kiev.  

Drept urmare, inevitabil, declarațiile lui Arestovici au generat un scandal de proporții pe rețelele de socializare și nu numai, Președinția fiind somată să-l demită de urgență. Oamenii îl acuzau că s-a grăbit să emită declarații total eronate, acestea fiind preluate masiv de propaganda rusă, fapt ce a cauzat prejudicii Ucrainei. Mai mult, chiar și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, s-a referit la cuvintele lui Arestovici atunci când a comentat situația din Nipro. 

A doua zi, Arestovici și-a ”explicat” declarațiile, spunând că acestea s-ar datora lipsei de somn și lipsei de timp pentru a verifica informațiile. În plus, el a continuat să contrazică și să relativizeze poziția oficială exprimată de Forțele Armate ale Ucrainei, precizând că are mare încredere în relatările pe care i le-ar fi spus un prieten de-al lui, fost militar în forțele de apărare aeriană, care, în timp ce se plimba pe străzile din Nipro, ar fi auzit două explozii în momentul în care racheta a lovit clădirea. 

Arestovici plusează, adâncind problema pe care a cauzat-o 

La 16 ianuarie, Arestovici a revenit în emisiunea ”Feygin Live” pentru a prezenta o versiune suplimentară a ceea ce s-a întâmplat. În opinia fostului consilier al Biroului Prezidențial, declarațiile sale erau folosite în mod special de ferma de boți a lui Medvedchuk, precum și de opoziția ucraineană, pentru a face rău Ucrainei. După ce a rostogolit toate astea, a părăsit postul invocând ”recomandări urgente”. 

Ulterior, Arestovici a fost implicat în mai multe scandaluri publice, din cauza altor și altor declarații problematice, unele dintre acestea neavând legătură cu Ucraina și războiul, ci pur și simplu sunt contradictorii și impertinente, provocând indignare publică. 

Desigur, există și presupunerea că Arestovici spune prostii în mod deliberat, pentru a atrage atenția asupra lui. De notat că, în trecut, a mărturisit public că plănuiește să devină președintele Ucrainei, precizând însă că, mai întâi, are nevoie de un public. Declarațiile sale au și scopul de a-l menține într-un con de lumină, provocând valuri în juru-i.

 O goarnă a narațiunilor rusești

În cele ce urmează, vom analiza principalele declarații contradictorii și dubioase ale lui Arestovici, precum și cele mai controversate aspecte ale biografiei sale. Printre miile de luări de poziție goale, există și câteva ce reprezintă un pericol pentru asigurarea unei societăți ucrainene puternice. Și marea problemă e că, în ciuda tuturor scandalurilor și a controverselor pe care le-a cauzat, Arestovici are mulți suporteri în Ucraina, bucurându-se de audiențe ridicate pe rețelele de socializare. O și mai mare problemă e că el se bucură de un impact ridicat și în străinătate, ceea ce îl face extrem de periculos, întrucât Arestovici transmite în mod uzual narațiuni prorusești. Așa cum vă veți convinge în cele ce urmează. 

Politician pro-rus

În 2005, Arestovici s-a alăturat partidului Bratstvo, care a fost asociat cu oligarhul rus Viktor Medvedchuk. Obiectivul principal al acestei formațiuni a fost acela de a-l împiedica pe Viktor Iușcenko să devină președinte al Ucrainei, contribuind astfel la promovarea pro-rusului Viktor Ianukovici. 

După Revoluția Portocalie, pro-rușii din Bratstvo s-au unit cu pro-rușii din Partidul Socialist Progresist din Ucraina – constructul rezultat fiind interzis la 19 martie 2022. Uniunea a fost condusă de Natalia Vitrenko, care a contribuit ulterior la ocuparea Slaviansk (regiunea Donețk), iar în februarie 2022 a justificat direct agresiunea rusă. 

Alături de Dughin 

Fapte: Arestovici însuși a fost vicepreședinte al partidului Bratstvo, participând în mod repetat la conferințele Mișcării Internaționale Eurasiatice – construct propagandistic coordonat de Aleksandr Dughin, unul dintre ideologii Kremlinului. 

Spicuim dintre principalele idei expuse în cursul conferinței din 25 februarie 2005:

”Este necesar să se prevină extinderea SUA și a NATO pentru că, după Revoluția Portocalie, Ucraina s-a transformat într-o trambulină occidentală pentru cucerirea Rusiei”;

”Kievul va începe să suprime cu brutalitate regiunile din sud-estul Ucrainei și în special le va suprima elitele, pentru a sparge CSI, pentru a dezintegra Federația Rusă și a o elimina, iar eurasiaticii ar trebui să împiedice acest lucru”; 

În 2020, Arestovici spunea că propagandiștii posturilor tv pro-ruse ale lui Medvedchuk ”nu sunt dușmanii noștri, sunt reprezentanți ai presei ucrainene care lucrează conform legii. Salutăm activitățile lor profesionale!”.

S-a declarat rus și a insultat cultura ucraineană

Să nu uităm nici faptul că Arestovici a declarat, în repetate rânduri, că nu este absolut deloc interesat de o dezvoltare a culturii ucrainene, întrucât aceasta NU este o componentă a identității sale. A avut chiar impertinența să insiste că e prea mică cultura ucraineană pentru a fi a lui, dar ”rușii sunt cât mai aproape de noi ca mentalitate”.

Iată ce spunea Arestovici despre cultură, la 10 iunie 2022: ”Această problemă s-a manifestat în legătură cu tema acordării cetățeniei lui Nevzorov (un lider al opoziției ruse – n. red.). În Ucraina, mulți oameni doresc să construiască o țară mare cu o cultură mică.  O cultură mică este potrivită pentru un mic stat monoetnic, cum ar fi Ungaria. Dar Ucraina nu este o astfel de țară, suntem o țară multiculturală. Unificare – indiferent de război, indiferent de ce sloganuri se aud, indiferent de dorința de a uita cât mai multe cuvinte rusești… la noi toate astea nu sunt serioase, totul este la nivelul unei fabrici de gândire, dar trendul care se află în spatele acestui lucru necesită o atenție deosebită. Atât timp cât vreau și pot să spun ceva aici, nu voi permite Ucrainei să construiască o țară mare cu o cultură mică”. 

”Sunt rus și catolic de cultură”. Obscenitățile 

În perioada în care Arestovici a fost vorbitor al Grupului de contact trilateral pentru soluționarea pașnică a situației din estul Ucrainei, precum și consilier pentru politici de informare al șefului delegației ucrainene la Grupul de la Minsk, comportamentul lui a fost departe de a fi unul diplomatic. În comentariile emise, el le-a transmis obscenități oamenilor care i-au cerut să vorbească în limba ucraineană, punctând că e ”rus și catolic de cultură”, totodată sugerând că Ucraina ar trebui să fie redenumită ”Rus-Ucraina” sau ”Țările Unite ale Ucrainei”, în timp ce limba ucraineană ar trebui numită ”ruso-ucraineană”. Și așa mai departe. 

Totodată, Arestovici și-a dat demisiile cu scandal din pozițiile amintite, precum și din funcția de consilier al lui Yermak, șeful Biroului Prezidențial, criticând acțiunile autorităților. Totuși, după ceva timp, avea să revină în același guvern, dar în funcția de consilier al Biroului Prezidențial. 

Agentul Rusiei a ajuns vedetă 

Și aici există o situație interesantă: Zelenski l-anumit pe Yermak, care are puteri minime, iar Yermak l-a numit pe Arestovici, care avea și mai puține puteri, dar, în același timp, a beneficiat de un acces disproporționat de mare la media. Când și-a răspândit ideile pro-ruse, Arestovici s-a adresat unui public de milioane de oameni. S-a ajuns până acolo încât unele instituții mass-media din străinătate să citeze cuvintele sale drept ”poziția oficială a Kievului”, numindu-l, în mod total eronat, ”consilierul militar al președintelui Zelenski”. 

E bine de știut că pozițiile politice ale lui Arestovici se schimbă în funcție de circumstanțe și de oportunismul său: i-a lăudat la modul destrăbălat pe Poroșenko și Zelenski pentru ca, mai apoi, să-i critice fără milă, a spus că ”NATO e o prostie”, iar după aceea a anunțat că el e ”primul în favoarea NATO”. 

Luând în vedere toate cele de mai sus, se impune o întrebare de factură logică: pot exista într-adevăr atât de multe ”greșeli nevinovate” și ”coincidențe nefericite” în contextul activităților sale? 

În prezent, Arestovici încă se bucură de un larg acces la resursele media, fapt ce-i permite să influențeze opinia publică atât în Ucraina (de exemplu, doar pe Instagram are 1 milion de abonați), cât și în străinătate. De aceea este bine să ne amintim cine este el de fapt. Și să luăm aminte. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.