De ce ne păcălești, Coană Ambasado, și cui servește a ta dezinformare prin omisiune?


De ce ne păcălești, Coană Ambasado, și cui servește a ta dezinformare prin omisiune?

Aveam un mare respect și o încredere totală în Ambasada Americii, ca instituție reprezentată în mai toate țările lumii, garant al rațiunii și al corectitudinii, far călăuzitor pentru orice nație cu pretenții democratice în ceața mondială a respectării drepturilor omului.

Asta până mai ieri, când doamna Ambasada a înțeles că trebuie să denatureze adevărul și să ia cu orice preț apărarea jurnalistei Cristina Cileacu de la Digi24, cea care a indignat spațiul public și a împărțit ziariștii și ”comentatorii de canapea” în tabere, cu al său live de la nivelul solului, printre alarme și bicicliști, în Israel. 

Cazul, deja para-autopsiat mediatic, nu mai merită prea multe comentarii suplimentare, față de ce s-a încărcat deja, mai mult sau mai puțin legitim, pe conturile de socializare și prin portalurile de informare. Surprinzătoare a fost însă decizia Ambasadei Americii la București, de a încerca să încline balanța în favoarea jurnalistei de la Digi, folosind pe post de argument nu ultra invocatele ”protocoale de siguranță”, ci o interpretare personală și partizană a acestora.

De ce spun ”personală”, când mă refer la interpretare? Pentru că onor Ambasada nu a citat protocoalele cu pricina, nici măcar în parte, preferând o formulare ambigură, învăluitoare, care trebuia citită de către fani în cheia ”băi, dacă Ambasada SUA a zis asta înseamnă că așa e!”.

”Jurnaliștii români au dat dovadă de un curaj și o determinare remarcabile în timpul relatărilor în direct din Israel. O recunoaștere specială pentru Cristina Cileacu și Valentin Stan pentru respectarea protocoalelor de siguranță (...)”, a postat contul de Facebook al US Embassy Bucharest, însoțindu-și comentariu cu o fotografie în care Cristina Cileacu și lady Kathleen Kavalec executau cu grație și zâmbet de revistă un selfie de colecție, numai bun de rostogolit pe paginile aplaudacilor necondiționați ai fiorului pro-occidental.

Din păcate pentru doamna ambasador Kavalec, ”protocoalele” spun cu totul altceva decât reprezentanta SUA în România. După cum se vede mai jos, raportat la ce știm din imaginile filmate, Cileacu n-a respectat decât în parte protocolul de siguranță: după ce s-a aruncat la pământ, fără cască (dar asta e deja altă poveste), lângă mașina care putea exploda la o adică, nici mâniile în cap nu și le-a pus și nici către vreo incintă protejată nu a fugit apoi, să aștepte alea 10 minute reglementare. Deci, de ce ne păcălește coana Ambasada, și de ce se joacă cu sentimentele noastre profunde, de proocidentali și antifakenewzări asumați, dezinformând ea însăși printr-un text în care, culmea, vorbește chiar despre dezinformare? Nu știm. Poate cândva, la o recepție fără poze de protocol, vom primi totuși și un răspuns. Tocmai noi, ăia puși de Lavrov, cu nume și prenume, la începutul invaziei în Ucraina, pe lista neagră a jurnaliștilor ”aflați în solda imperialismului american decadent”.

A doua... De ce spun ”partizană”, când mă refer la interpretarea doamnei ambasador cu referire la protocoalele de siguranță? Pentru că postarea nu vine să încline balanța, cum spuneam, în favoarea oricărui jurnalist, ci trage în jos cu forță maximă talerul pe care stă nu un simplu truditor de presă, ci ditamai bursierul român la școlile de lideri de perspectivă ale Americii.

Cileacu nu e ea orice reporter de răzbel, ci unul care a absolvit International Visitor Leadership Program (IVLP), un program finanțat de Departamentul de Stat al SUA, destinat „actualilor și viitorilor lideri” din alte țări. Cei care participă la acest program sunt selectați de ambasadele SUA din țările respective și sunt „cultivați” pentru a întreține relații îndelungate cu omologii lor americani, informează un site al oficialilor americani, programul incluzând vizite în SUA și proiecte „pe teme variate, cereri ale ambasadei și alți factori”, după cum se precizează pe acest portal.

Iată cum, într-o postare în care se vorbește chiar despre dezinformare (”Protejarea jurnaliștilor este o responsabilitate colectivă, deoarece aceștia susțin jurnalismul de calitate în fața dezinformării”, spune US Embassy Bucharest), diplomații americani reușesc ei înșiși să dezinformeze prin omisiune, și nu o dată, ci de două ori: în primul rând evitând să citeze dispozițiile exacte și relevante ale protocoalelor de siguranță, și în al doilea rând ”uitând” natura completă și reală a raporturilor americane cu jurnalista Cileacu.

Cui oare slujește această dezinformare prin omisiune, a cărei tehnică simplă constă în ”trecerea cu vederea” a unor informații și nuanțe relevante în scopul recolorării unui tablou factual existent, probabil nu vom afla niciodată. 

(Nota Redactorului - acest articol nu reprezintă punctul de vedere al site-ului Podul.ro, ci perspectiva asumată a unui publicist sau a unui ”comentator de canapea”...)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.