VIDEO. Arhiepiscopul Teodosie a fost ridicat cu macaraua, la Agigea, pentru sfințirea crucilor unei biserici. „M-am urcat cu un mijloc tehnic care a fost cel mai potrivit și fără risc”


VIDEO. Arhiepiscopul Teodosie a fost ridicat cu macaraua, la Agigea, pentru sfințirea crucilor unei biserici. „M-am urcat cu un mijloc tehnic care a fost cel mai potrivit și fără risc”

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a sfinţit recent noile cruci ale unei biserici reabilitate din Agigea, județul Constanța, fiind ridicat deasupra turlelor lăcașului de cult cu ajutorul unei macarale.

Referitor la gestul acestuia, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat, luni seară, că crucile au fost amplasate pe turle fără a fi sfinţite şi, pentru a nu fi coborâte, ierarhul a optat pentru varianta folosirii unei macarale.

„Și cum puteam să le sfințesc fără să le stropesc cu agheasmă (crucile de pe biserică, n.red.)?! De aceea m-am urcat cu un mijloc tehnic care a fost cel mai potrivit și fără risc și am sfințit crucile, cea de pe turlă și cea de pe pronaos…”, a spus ÎPS Teodosie în fața credincioșilor. Video mai jos.

„Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a oficiat slujba sfinţirii lucrărilor de înfrumuseţare a bisericii 'Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir' din localitatea Agigea, duminică, pe 29 octombrie 2023. În cadrul acestei slujbe este necesar actul sfinţirii celor trei cruci noi ale turlelor bisericii. Întrucât crucile au fost amplasate pe turle anticipat, fără a fi sfinţite, existau două variante: 1. Erau coborâte crucile de pe turle, fapt care ar fi implicat un efort suplimentar şi substanţial atât din partea comunităţii, cât şi a constructorului; 2. Cu ajutorul şi în prezenţa unui specialist de la protecţia muncii, cu toate măsurile de siguranţă luate, ierarhul să urce cu un elevator spre a sfinţi crucile deja fixate pe acoperişul turlelor", a transmis reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit Agerpres.ro.

Arhiepiscopul Tomisului este renumit pentru „sfințirile” spectaculoase, adesea nu lipsite de risc, la care recurge pentru a atrage atenția. Astfel, în ultimii ani, de Bobotează, controversatul Înaltpreasfințit a ales să se cațăre pe cisterne pentru a sfinți agheasma care este împărțită apoi credincioșilor. 

Fotograf: arhidiacon Vali Vădănoiu

CITEȘTE ȘI: Teodosie este, cu vârsta, din ce în ce mai penibil



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.