Cum e, până la urmă? S-a terminat ofensiva ucraineană? Sau tot nu a început?


Cum e, până la urmă? S-a terminat ofensiva ucraineană? Sau tot nu a început?

Prin primăvară-vară era mare emoție cu începerea ofensivei ucrainene: iac-acum începe, a început puțin, dar să vezi mai încolo! nuuu, încă n-a început, asta e așa, de încălzire, ce și-o iau moscalii la bot acușica!

Orice lucru care începe logic că are și un sfârșit, doar că nimeni de pe la noi nu pare interesat de sfârșitul ofensivei ucrainene. Nici pe departe nu se compară analizarea sfârșitului ofensivei cu analizarea începutului. E o maaare liniște printre comentatorii valahi. Deci cum e? S-a terminat „ofensiva pumn de fier”? Sau suntem tot în faza „încă nu a început pe bune”?

Minciuna asta publică întreținută de mass-media și comentatori/ analiști referitoare la războiul din Ucraina se va răzbuna la un moment dat. Nu domne, nu spunem noi ce se întâmplă cu adevărat, că facem jocul rușilor, noi ținem cu ucrainenii! OK, ținem cu ucrainenii, dar ne interesează ce se întâmplă sau doar molfăim propagandă? Citesc ziare americane, britanice, germane și nu prea are legătură ce scrie acolo cu ce susțin ziarele și comentatorii din România.

Zilele trecute ziarele americane ziceau că asasinarea Dariei Dughina a fost planificată și înfăptuită de serviciile ucrainene. Și-mi amintesc ce iureș a fost pe la noi cu povestea asta, ce valuri de ură împotriva celor care au zis că Daria Dughina a fost asasinată de ucraineni, ce delir de conspirații. Americanii s-au apucat să scrie din nou de povestea asta cu noi dovezi, la noi nu a mieunat nimeni nimic, darmite să se ostenească vreunul să explice ce i-a apucat pe americani să dezgroape povestea cu Daria Dughina. Despre povestea exploziei care a scos din funcțiune conducta Nordstream nu îndrăznește nimeni de pe la noi să facă măcar un rezumat al știrilor din presa germană.

Așa că sunt ușor nelămurit dacă citesc presa românească: până la urmă s-a terminat „ofensiva pumn de fier” a ucrainenilor sau suntem tot la faza „n-a început încă pe bune”? Pentru că dacă s-a terminat ar fi interesant să citesc în presa românească un rezumat al rezultatelor obținute de ofensiva asta. Bun, am citit în presa americană, dar poate sunt și românii interesați. Eu îmi amintesc că obiectivul ucrainean era eliberarea Crimeei, după care s-a restrâns puțin obiectivul și a devenit ruperea coridorului terestru din nordul Mării Azov, apoi iar s-a restrâns și a devenit eliberarea unor orașe pe direcția Mariupol - Berdiansk, până la urmă nu a mai vorbit nimeni nimic de obiectivele ofensivei ucrainene. După 5 luni de lupte ofensiva ucraineană s-a încheiat fără atingerea vreunui obiectiv major - și nu știm mare lucru despre costurile acestei ofensive.

Între timp a început ofensiva rusă la Avdiivka, jurnaliștii și experții din România au uitat de ofensiva ucraineană și rezultatele ei. Acum aflăm din mass-media românească că ucrainenii îi rup cu bătaia pe ruși la Avdiivka. Fostul consilier al lui Zelensky, Arestovici zice că Avdiivka s-ar putea să aibă soarta Bahmutului și Severodonețkului, rușii să încercuiască localitatea și să pună presiune pe căile de aprovizionare până când garnizoana ucraineană va ceda lipsită de întăriri și muniții. Experții occidentali zic cam același lucru, plus că trupele ucrainene destinate ofensivei au fost retrase din Zaporojie și trimise la Avdiivka.

În sfârșit, ideea este dacă ne interesează realitatea sau vrem să fim surprinși de ea? Ce spun eu n-are nici o legătură cu partizanatul pro-ucrainean sau pro-rus, pur și simplu cred că e indicat să avem o imagine a evenimentelor cât mai apropiată de realitate. Asta ca să nu fim surprinși la iarnă când este foarte posibil să reapară criza energetică în Ucraina (se pare că rușii se pregătesc din nou de atacuri masive asupra infrastructurii energetice) - criză care se va extinde în Republica Moldova și implicit va deveni o problemă a României. Și ăsta e doar un exemplu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.