Sondaj de ultimă oră realizat în Rusia: Rușii vor pace doar dacă Moscova poate păstra teritoriile ucrainene invadate


  • ACP
  • Nov 1, 2023 13:15
  • 722
Sondaj de ultimă oră realizat în Rusia: Rușii vor pace doar dacă Moscova poate păstra teritoriile ucrainene invadate

Cel mai recent sondaj despre războiul din Ucraina, realizat în Rusia, arată că o largă majoritate a rușilor chestionați sunt gata să îl susțină pe Vladimir Putin dacă acesta dorește să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, în anumite condiții.

Mai exact, 70% dintre respondenții sondajului realizat de Levada Center ar sprijini decizia lui Putin de a opri războiul din Ucraina, însă păstrând pentru Rusia teritoriile ocupate. Iar dacă Putin ar decide să pună capăt războiului renunțând la teritoriile ocupate din Ucraina, doar 34% dintre ruși i-ar susține acțiunile.  

În același timp, 55% din totalul celor chestionați consideră că este necesară oprirea războiului și începerea negocierilor de pace, în timp ce 38% sunt în favoarea continuării acțiunilor militare.  

Majoritatea femeilor chestionate consideră că este necesar să se treacă la negocieri de pace (62%), în timp ce în rândul bărbaților nu există o opinie dominantă - 48% sunt pentru continuarea ostilităților, iar 47% sunt pentru trecerea la negocieri de pace.  

Studiul indică faptul că Moscova se distinge clar de alte zone populate. Astfel, mai puțini moscoviții doresc să se treacă la negocieri de pace - doar 38% împărtășesc această opinie - în timp ce în alte zone ale țării aproximativ jumătate din totalul celor chestionați consideră că este necesar să se înceapă negocierile de pace.  

Nivelul de sprijin pentru acțiunile forțelor armate ruse a crescut ușor în ultima perioadă, în special în rândul respondenților în vârstă care au încredere în televiziune, respectiv în rândul celor care aprobă cel mai mult activitățile președintelui.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați consideră că războiul progresează cu succes și majoritatea susțin că ostilitățile vor continua cel puțin încă șase luni (aproape jumătate spun că mai mult de un an). Dacă respondenții ar avea ocazia să se întoarcă în timp și să influențeze decizia de a începe războiul, atunci doar 41% ar anula o astfel de decizie, în timp ce 43% ar susține-o.  

Sondajul Centrului Levada a fost realizat în perioada 19-25 octombrie 2023, utilizând un eșantion reprezentativ, integral rusesc, al populației urbane și rurale de 1.607 persoane cu vârsta de 18 ani, din peste 137 de așezări din 50 de entități constitutive ale Federației Ruse. Studiul a fost realizat la domiciliul respondenților, folosind interviuri personale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.