Coreea de Nord, în cădere liberă: Pe fondul catastrofalei crize financiare, țara comunistă e nevoită să-și închidă un număr semnificativ de ambasade, inclusiv din mai multe țări prietene


  • ACP
  • Nov 1, 2023 13:35
  • 546
Coreea de Nord, în cădere liberă: Pe fondul catastrofalei crize financiare, țara comunistă e nevoită să-și închidă un număr semnificativ de ambasade, inclusiv din mai multe țări prietene

Pe fondul catastrofalei crize financiare prin care trece, Coreea de Nord se pregătește să își închidă ambasadele din mai multe țări – până la 25% din totalul lor –  de pildă ambasadele din Spania, Hong Kong, ori din țări prietene din Africa, potrivit unor rapoarte realizate de presă și analiști. 

Deși exportul unor mari cantități de muniție către Rusia ar fi trebuit să ofere o gură de oxigen bugetului de la Phenian, închiderea recentă a misiunilor diplomatice nord-coreene a reprezentat un semn conform căruia țara comunistă se luptă din greu să facă economii de valută, potrivit anunțului de marți al Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud.

Ministerul Unificării din Seul, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a explicat că retragerea misiunilor diplomatice ar reflecta impactul sancțiunilor internaționale asupra bugetului nord-coreean, sancțiuni care au avut drept obiectiv reducerea finanțării alocate de Phenian pentru programele nucleare și pentru rachetele balistice.

"Se pare că se retrag, deoarece afacerile lor cu câștig în valută s-au oprit din cauza întăririi sancțiunilor de către comunitatea internațională, ceea ce face dificilă menținerea ambasadelor. Acesta poate fi un semnal al situației economice dificile a Coreei de Nord, fiind complicat să, mențină relații diplomatice, chiar și minime, cu țările tradițional prietenoase", a transmis ministerul sud-coreean.

Agenția media de stat nord-coreeană KCNA a declarat luni că ambasadorii nord-coreeni au efectuat săptămâna trecută vizite de "adio" liderilor din Angola și Uganda, iar presa locală din ambele țări africane a raportat închiderea ambasadelor. Cele două țări africane au vechi legături de prietenie cu regimul comunist și au fost printre rarele furnizoare de valută pentru Coreea de Nord, de la care au primit în schimb asistență militară și de unde au cumpărat diverse monumente. Corespondența cu Partidul Comunist Spaniol, publicată pe site-ul formațiunii politice, a arătat că ambasada Coreei de Nord a anunțat închiderea în cadrul unei scrisori din 26 octombrie. 

Chad O' Carroll, fondator al site-ului de analiză NK Pro, axat pe problemele nord-coreene, a scris miercuri că închiderea ambasadelor a pregătit scena pentru ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari schimbări de politică externă ale țării în ultimele decenii", cu implicații pentru angajamentul diplomatic, munca umanitară în țara izolată, precum și capacitatea de a genera venituri ilicite. Peste o duzină de misiuni s-ar putea închide, probabil din cauza sancțiunilor internaționale, a unei tendințe de dezangajare a Phenianului la nivel global și a probabilei slăbiri a economiei nord-coreene, a mai spus acesta miercuri. (sursa: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.