Transportatorii polonezi amenință că vor bloca toate vămile dinspre Ucraina pe o perioadă lungă. Măsura luată de UE care a devenit obiectul unor noi tensiuni între Varșovia și Kiev


  • ACP
  • Nov 3, 2023 14:44
  • 536
Transportatorii polonezi amenință că vor bloca toate vămile dinspre Ucraina pe o perioadă lungă. Măsura luată de UE care a devenit obiectul unor noi tensiuni între Varșovia și Kiev

După scandalul imens dintre Polonia și Ucraina privind tranzitul cerealelor ucrainene, polonezii reclamă încă o problemă ce alimentează nedorita stare conflictuală între cele două state. 

Transportatorii polonezi amenință că ar putea bloca pentru două luni toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina începând cu data de 6 noiembrie, din cauza concurenței excesive exercitate de firmele ucrainene de transport după liberalizarea transportului internațional între Ucraina și UE. Polonezii solicită revenirea la sistemul de permise pentru a lucra în Uniunea Europeană în cazul transportatorilor ucraineni, sistem la care se renunțase după începerea războiului cu Rusia, în cadrul masurilor pentru sprijinirea economiei ucrainene. Mai mult, blocul european a prelungit perioada renunțării la sistemul de permise până în iunie 2024, fapt care provoacă o mare nemulțumire în rândul transportatorilor polonezi.  

Transportatorii polonezi cer acum anularea acestui privilegiu acordat ucrainenilor, respectiv revenirea la sistemul de autorizare, solicitând totodată "înăsprirea regulilor de transport pentru transportatorii străini în conformitate cu CEMT (Conferința Europeană a Miniștrilor Transporturilor)" și o eliberare mai strictă a certificatelor pentru inspecțiile tehnice.  

De asemenea, polonezii cer interzicerea înregistrării unor companii de transport în Polonia dacă finanțele companiei sunt situate în afara UE, abordare îndreptată tot împotriva transportatorilor din Ucraina.  

Transportatorii polonezi mai vor ca ucrainenilor să li se permită să transporte doar mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană și înapoi într-un număr limitat de călătorii. Altă cerere a transportatorilor polonezi constă în rezolvarea problemei cozilor la ieșirea din Ucraina, în vămi, unde camioanele poloneze goale au de așteptat până la 12 zile până când reușesc să treacă.  

Multe dintre aceste cereri ale polonezilor par, la rândul lor, inacceptabile pentru guvernul ucrainean, ceea ar putea duce la o nouă situație conflictuală, comparabilă cu cea produsă de intrarea cerealelor ucrainene în Europa, când furia fermierilor polonezi a determinat o serie de reacții reciproc dure din partea guvernelor de la Varșovia și Kiev. (sursa: AICI)

Sursa foto: Yuriy Dyachyshyn/AFP via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.