Ucrainenii sunt unii dintre cei mai importanți jucători din industria eSports, unde Rusia încă deține o influență mare. Invazia rusească la scară largă a separat total sporturile ucrainene de cele rusești / Anna Neplii


Ucrainenii sunt unii dintre cei mai importanți jucători din industria eSports, unde Rusia încă deține o influență mare. Invazia rusească la scară largă a separat total sporturile ucrainene de cele rusești  / Anna Neplii

Odată cu zorii secolului al XXI-lea, o epocă marcată de evoluții tehnologice semnificative, au apărut noi hobby-uri și profesii. Bunăoară, a apărut și un sport total nou – eSports. 

Industria eSports a început să se dezvolte rapid, în urmă cu aproximativ 20 de ani, câștigând inimile a milioane de oameni din întreaga lume. Au tot apărut comunități cu legi / regulamente proprii, pretutindeni în lume. eSports nu are nevoie de reglementări din partea autorităților dintr-o țară sau alta, jucătorii din întreaga lume acceptând un cadru stabilit. 

Domeniul eSports se referă la competițiile de jocuri video. Oricine poate învăța singur elementele de bază, acasă și fără profesor, având oricând posibilitatea de a juca diversele jocuri. Cine devine un jucător cu adevărat remarcabil poate obține un succes financiar semnificativ.  

Aprofundarea subiectului deschide o lume cu totul nouă. În universul eSports, Ucraina e un jucător relevant încă de la începuturile dezvoltării acestei industrii. Despre toate acestea a vorbit cunoscutul jucător Oleksiy Maletsky (”yXo”), într-un interviu acordat pentru Kyiv Post. Oleksiy a fost jucător profesionist timp de 10 ani, în prezent fiind comentator la Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). 

Reporter: Ce loc credeți că ocupă Ucraina pe scena cibernetică internațională? 

Oleksiy Maletsky: În acest domeniu, Ucraina este o forjă a talentelor. Nu există un raiting nominal ca atare, dar Ucraina a ocupat întotdeauna un loc de top. Din perspectiva eSports, țara noastră e bine cunoscută în lume. Încă din anii 2000, Ucraina era deja cunoscută pentru echipele și performanțele reușite în diverse turnee. După 2005-2007 am început să avem campioni mondiali și echipe recunoscute la nivel internațional. Ulterior, mă refer, în principal, la perioada 2010-2020, au început să se dezvolte din plin studiourile și s-a răspândit cultura comentării turneelor. Au apărut diverși producători și operatori care organizează aceste competiții.  

Reporter: Ce schimbări au survenit în această industrie după începutul invaziei rusești la scară largă? 

Oleksiy Maletsky: Până la 24 februarie 2022, aproape toate sporturile ucrainene erau concentrate pe piața rusă. Influenceri ucraineni cunoscuți, inclusiv eu, lucrau în limba rusă. În 2020, studioul WePlay, unde lucrez, a organizat un turneu regional major – Bukovel. Atunci, identitatea ucraineană a fost interpretată printr-un joc Dota cu o transmisie paralelă în limba ucraineană. WePlay a afișat această amprentă ucraineană prin intermediul unui joc pe calculator. Cu toate acestea, numărul de vizualizări a fost foarte mic. Invazia rusească la scară largă a făcut ca toate sporturile ucrainene să se separe total de sporturile rusești. Acum vorbim despre o altă situație. 

Reporter: Câți jucători ruși mai sunt relevanți, la nivel internațional, în universul eSports? 

Oleksiy Maletsky: Din păcate. eSports e una dintre puținele industrii în care Federația Rusă are vreo influență. De exemplu, la turneul anual internațional sunt reprezentate 9 companii de pariuri rusești care sunt partenere ale echipelor Dota. 9 din 16. Rușii sunt majoritari și influenți în domeniul ăsta. Cu toate acestea, nu afectează cu nimic, deși participă. Aceasta este marea rușine a eSports.

Totuși trebuie să înțelegeți cum funcționează eSports. De exemplu, acum există o mare schimbare de direcție spre Arabia Saudită, care cumpără masiv în domeniu. Saudiții au achiziționat cel mai mare operator de turnee și acordă premii considerabile în bani. Astfel ei atrag jucători buni din lumea întreagă. Saudiții nu fac diferențe între echipele ucrainene și cele rusești. 

Reporter: Ar fi posibil ca jucătorilor ruși să li se interzică să ia parte la competiții? 

Oleksiy Maletsky: Vorbim despre o industrie relativ tânără, care are în jur de 20 de ani. Prin urmare, nu există organisme care să facă astfel de reglementări.Încă mai există cazuri când ucrainenii joacă în aceeași echipă cu rușii. Acești ucraineni care fac asta sunt niște mancurți, oameni fără identitate de sine. Ei au existat întotdeauna și peste tot.  Dacă toți ucrainenii ar refuza să joace în turnee cu rușii, atunci poate că situația s-ar schimba. Totuși, CS:GO și Dota sunt jocuri deținute de o companie privată. Dezvoltatorul este compania americană Valve. De notat că aproximativ 40% dintre jucătorii Dota și CS:GO sunt din Rusia, făcând mult trafic și mulți bani. Doar proprietarul jocului le poate interzice rușilor să joace. 

Reporter: Iarna trecută, interviul dumneavoastră cu Maria Inverno Gunina (managerul clubului ucrainean HellRaisers) a stârnit un adevărat scandal. După ceva timp l-ați șters, la presiunea publică. Asta s-a întâmplat și pentru că s-a descoperit faptul că, în 2014, Gunina s-a bucurat că rușii au ocupat Crimeea. Despre ce anume a fost interviul? Oare există ruși ”buni” care merită atenție? 

Oleksiy Maletsky: Trebuie să înțelegem că, din punct de vedere istoric, sporturile ucrainene și rusești sunt foarte conectate. În anii 2000, rușii și ucrainenii jucau în aceleași echipe, adică toți eram prieteni. Cercul meu vechi de cunoștințe o include și pe Maria. Ea a locuit în Kiev mulți ani și avem mulți prieteni în comun. Acum este managerul unui club ucrainean și locuiește în Serbia.  Maria spune și că Donbasul aparține Ucrainei, ucrainenii având dreptul la autoidentificare. După ce am publicat interviul, am aflat, din comentarii, despre vechile ei tweet-uri unde vorbea pozitiv despre ocuparea Crimeei. Atunci am decis să elimin materialul de pe canalul meu. Dacă aș fi știut despre aceste poziții ale ei, aș fi întrebat-o explicit în timpul interviului. Acum nu cred că a fost necesar să șterg interviu, ar fi fost de ajuns un update în care să explicăm pozițiile noastre.  

Reporter: Cum de a fost posibil ca un club ucrainean să aibă o echipă în întregime rusă, aprobată în decembrie 2022? 

Oleksiy Maletsky: Am întrebat-o pe Maria dacă proprietarul clubului a dat permisiunea de a juca sub egida HellRaisers, iar ea a răspuns pozitiv. Echipa Dota ucraineană fusese desființată în primăvara lui 2022. În decembrie, noua echipă a abandonat numele anterior. Această echipă a susținut public Ucraina și la acel moment plecase în Serbia. Erau ruși. Deja această întrebare trebuie pusă celor care au înregistrat numele echipei ca ucraineană deși era alcătuită din jucători ruși. 

Reporter: Se spune că unii militari folosesc jocurile de genul shooter pentru antrenament. Crezi că acest lucru poate fi eficient?

Oleksiy Maletsky: Am auzit militari spunând că asta ajută la dezvoltarea reacției și la dexteritatea mișcărilor degetelor. Oamenii care joacă iau decizii critice în 1-2 secunde maxim. Să știți că un număr mare de militari s-au abonat la mine pe Twitter. Asta arată că urmăresc CS:GO. Cred că, în comparație cu rușii, ucrainenii au un ascendent în ceea ce privește activitățile sSports și cibernetice în general. Asta pentru că Ivan de la Saratov nu are acces la computer din lipsă de bani, în schimb, 70% dintre ucraineni au calculatoare. Oamenii noștri sunt avansați din punct de vedere tehnologic.  

Reporter: Cum ajută industria eSports ucraineană eforturile depuse de Forțele Armate ale Ucrainei? 

Oleksiy Maletsky: Au existat inițiative grozave din partea celor mai bune organizații ale noastre. A avut loc un meci caritabil căruia i s-au alăturat jucători străini. Există și studiouri care organizează separat meciuri și strâng fonduri pentru armată. De asemenea, compania noastră a strâns constant bani pentru armată și a organizat licitații pentru achiziționarea de drone. Orice cetățean conștiincios al Ucrainei este implicat în prezent în ajutorarea Forțelor Armate ale Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.