Scandalurile se țin lanț în USR. Viceprimarul Alexandru Gâdiuță, membru-fondator al formațiunii, acuză că a fost exclus abuziv de organizația municipală condusă de Vlad Voiculescu. Colegii i-au imputat mai multe manevre dubioase / El spune că a demontat „toate acuzațiile, supozițiile și calomniile, dar nu a contat”


Scandalurile se țin lanț în USR. Viceprimarul Alexandru Gâdiuță, membru-fondator al formațiunii, acuză că a fost exclus abuziv de organizația municipală condusă de Vlad Voiculescu. Colegii i-au imputat mai multe manevre dubioase / El spune că a demontat „toate acuzațiile, supozițiile și calomniile, dar nu a contat”

La doar câteva zile după scandalul iscat în jurul confesiunilor făcute de Elena Lasconi în privința referendumului pentru familie, un nou scandal a izbucnit în USR, Biroul Municipal condus de Vlad Voiculescu decizând excluderea viceprimarului de la Sectorul 6, Alexandru Gâdiuță. 

Într-o sesizare făcută de filiala Sector 6 a USR, Gâdiuță era acuzat că ar fi facilitat angajarea unor colegi de partid, loiali, la instituțiile din subordine, iar una dintre aceste instituții ar fi încheiat contracte cu firma unui membru al filialei USR Sector 6. Acesta respinge însă toate acuzațiile afirmând că, deși le-a demontat punctual pe toate, „nu a contat”. 

Publicația Buletin.de București relatează că principalul motiv al înlăturării lui Gâduiță ar fi că acesta a aranjat ca mai multe contracte pentru construirea unor foișoare în curțile instituțiilor de învățământ din Sectorul 6 să ajungă la firma unui fost membru USR, Traian Apostoleanu, cu toate că firma acestuia cerea un preț de până la trei ori mai scump față de cel al pieței. Sursele Buletin de București susțin că întreaga afacere s-a desfășurat prin intermediul unor oferte primite de Alexandru Gâdiuță direct pe Whatsapp de la Traian Apostoleanu, pe atunci membru USR. Surse USR au declarat pentru Buletin de București că excluderea viceprimarului este iminentă și va fi făcută cu unanimitate de voturi. 

„Viceprimarul l-ar fi ajutat astfel pe fostul coleg de partid să primească contractele de la Administrația Școlilor, instituție care se află în directa coordonare a acestuia. Contactele erau pentru construirea unor foișoare în curțile instituțiilor de învățământ la suprapreț. Potrivit informațiilor obținute de reporterii Buletin de București, lucrările erau de trei ori mai scumpe decât prețul pieței”, mai scrie publicația. Detalii AICI

Reacția lui Alexandru Gâdiuță pe pagina sa publică de Facebook:

„Am fost exclus din USR cu trei săptămâni înainte de alegerile interne!

Azi noapte, după aproximativ două ore de audieri, Biroul Municipal condus de Vlad Voiculescu a decis să mă excludă din USR, partid pe care l-am fondat împreună cu Nicușor Dan și alti oameni dornici de schimbare în 2015.

Am demontat toate acuzațiile, supozițiile și calomniile, dar nu a contat.

Fracturi de logică lipsite de dovezi au stat la baza excluderii.

Cronologic, am fost acuzat în sesizare de angajarea de useriști în instituțiile pe care le am în coordonare prin mecanisme similare celor folosite de PSD și PNL. 

Dar și de faptul că aș fi permis ca una dintre instituțiile pe care le am in coordonare să fie utilizată ca ”poartă de intrare discretă pentru toți membrii PNL Sector 6”, care ar fi câștigat acolo concursuri și au intrat astfel in administrația locală.

Le-am explicat că un viceprimar nu angajează oameni si că în administrația locală apartenența politică nu este un criteriu de avantajare sau de respingere. Nu a contat.

Apoi - de presiuni care ar fi fost făcute de oamenii care au intrat în administrație ca funcționarii să se înscrie în USR și să mă susțină. Tragi-comic. Nu există astfel de presiuni. Mai mult, oameni din administrație care au dorit să se alăture voluntar USR Sector 6 nu au fost acceptați de conducerea filialei.

M-au acuzat de schimbarea unor directori la Administrația Școlilor si de niște achiziții la care nu am fost parte si la care din contră nu am voie să fiu parte în procesul de contractare. Le-am explicat asta, nu au venit cu nici o dovadă împotriva mea, dar nu a contat.

Bomboana de pe colivă - cam 30 de minute de audieri m-au tocat despre nunta pe care am făcut-o în timpul mandatului, anul trecut.  M-au acuzat că am făcut nunta prea târziu față de cununia civilă (?!) au scris în sesizare inclusiv ”că în contextul ocupării unei funcții publice este de datoria oricărui membru de partid să evite astfel de expuneri. Acest mod de a dobândi venituri, pe durata unui mandat într-o funcție publică în care ai decizie asupra unui buget important, ridică foarte multe suspiciuni și constituie un risc de imagine foarte mare pentru USR.”

M-au întrebat chiar și cât a fost darul primit de la anumite persoane participante. 

Voi folosi toate căile de atac interne si externe împotriva acestei decizii.

Totul este o mizerie. Voi depune plângere împotriva celor care m-au calomniat. Odată cu această înscenare am aflat lucruri despre inchizitorii mei, lucururi pe care, dacă se confirmă după ce le verific, vi le voi comunica vouă și organelor abilitate sub forma de plângeri. 

Voi continua mandatul, voi continua să lupt pentru comunitate!”

Gâdiuță (stânga) și primarul liberal al Sectorului 6, Ciprian Ciucu (dreapta imaginii)

CITEȘTE ȘI: Scandalul din USR ia amploare după cearta pe referendumul lui Dragnea / Vlad Gheorghe îi cere socoteală lui Cătălin Drulă pentru haosul din partid, afirmând că a ajuns să discute cu șefii de la USR doar prin postări pe Facebook, fiind blocat sau exclus din grupurile interne

Ce au comentat susținători și foști useriști în legătură cu excluderea lui Găduiță:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.