Socrii primarului penal Cătălin Cherecheș au fost reținuți după ce au încercat să mituiască o judecătoare cu zeci de mii de euro / Cherecheș respinge categoric orice legătură cu gestul socrilor, invocând chiar o manevră intenționată din partea acestora


Socrii primarului penal Cătălin Cherecheș au fost reținuți după ce au încercat să mituiască o judecătoare cu zeci de mii de euro / Cherecheș respinge categoric orice legătură cu gestul socrilor, invocând chiar o manevră intenționată din partea acestora

Socrii primarului din Baia Mare, penalul Cătălin Cherecheş, au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce soacra edilului a fost prinsă în flagrant, miercuri, de procurorii DNA, în timp ce îi oferea unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj mită în valoare de 50.000 de euro, pentru o sentință mai blândă în dosarul în care ginerele este acuzat de luare de mită. Soțul are calitatea de complice.

Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.

Curtea de Apel Cluj urma să pronunțe o sentință în acest dosar la data de 24 noiembrie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a două persoane (soţ şi soţie), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Pe 25 octombrie, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, una dintre persoane (soţia - n.r.) ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează sursa citată.

Procurorii spun că această "ofertă" iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.

Ulterior, arată DNA, luni, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

"În contextul menţionat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj - Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea 'rezolvării problemei' la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro", arată anchetatorii.

Cei doi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează DNA.

Primarul din Baia Mare s-a declarat surprins la aflarea veștii că soacra sa a fost prinsă în timp ce dădea mită, afirmând că ar fi o „cretinătate” și nu a exclus chiar  o „manevră intenționată” din partea soacrei. 

„Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie... Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit... Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba... acum am aflat, de două minute (...) cu soacra n-am vorbit... de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a declarat, pentru Antena 3, Cătălin Cherecheş. 

Întrebat dacă ştia că soacra sa o cunoaşte pe mama judecătoarei din dosarul său, Cherecheş a replicat: ”Da de unde să ştiu eu că o cunoaşte, că trebuia să îmi spună şi mie că o cunoaşte”. 

„Hărnicii din astea de doi lei mi se par, o dată, în defavoarea mea, pe de altă parte nu e exclus să fie vreo manevră din asta...chiar intenţionat făcută, chiar şi de soacră, dacă aşa a fost...”, a afirmat el. Întrebat de ce ar face soacra sa aşa ceva intenţionat, el a răspuns: ”Nu ştiu, eu nu cred decât în mama şi în Dumnezeu, că tata a murit”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.