"Acei jurnaliști nu sunt diferiți de teroriști și ar trebui tratați ca atare!". Israelul îi acuză de colaborare cu teroriștii pe fotoreporterii care au însoțit trupele Hamas pe 7 octombrie


  • ACP
  • Nov 10, 2023 11:23
  • 674
"Acei jurnaliști nu sunt diferiți de teroriști și ar trebui tratați ca atare!". Israelul îi acuză de colaborare cu teroriștii pe fotoreporterii care au însoțit trupele Hamas pe 7 octombrie

Israelul a avertizat joi că fotografii care au pozat și filmat atacurile Hamas din 7 octombrie și care lucrează pentru presă ar putea fi considerați complici la terorism. Pe acest subiect, Israelul a cerut instituțiilor media internaționale să explice circumstanțele prezenței respectivilor fotografi alături de teroriștii palestinieni.  

ȘTIREA INIȚIALĂ: ȘOCANT. Teroriștii Hamas au fost însoțiți în atacul asupra Israelului, din 7 octombrie, de reporteri ai Associated Press, Reuters, NY Times și CNN / Aceștia au asistat impasibili la măcelărirea și răpirea civililor, surprinzând numeroase imagini / Jurnalistul de la AP și CNN este pupat, într-o fotografie, de liderul Yahya Sinwar

Grupul de monitorizare pro-israelian Honest Reporting publicase cu o zi înainte un raport care a arătat că mai mulți fotografi care lucrează pentru Associated Press, Reuters, The New York Times și CNN au furnizat imagini făcute chiar pe parcursul atacurilor desfășurate împotriva israelienilor pe 7 octombrie, în urma cărora fost uciși peste 1400 de israelieni, iar 240 au luați ostatici. Întreaga situație a lăsat să se înțeleagă că fotografii ar fi putut ști dinainte intențiile organizației teroriste Hamas.  

Sistemul Național de Informații, un departament al Biroului Prim-Ministrului, a comunicat joi că "ia foarte în serios fenomenul jurnaliștilor care lucrează cu mass-media internațională și care s-au alăturat (atacatorilor) pentru a acoperi masacrele brutale ale teroriștilor Hamas de sâmbătă, 7.10.2023, în comunitățile din jurul Gazei".

Totodată, Biroul de presă al guvernului "a emis o scrisoare urgentă către șefii companiilor media unde sunt angajați acești fotografi și a cerut lămuriri în această privință". 

"Acești oameni din media sunt complici la crime împotriva umanității. Aceasta este o încălcare a regulilor de etică profesională. Sistemul Național de Informații cere să se ia măsuri imediate", au transmis autoritățile israeliene. 

Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a trimis o scrisoare către The New York Times, în care afirmă că unii fotografi și alți colaboratori ai publicației aveau cunoștințe prealabile despre atac și a cerut o investigație internă. 

"Ne-a atras atenția că anumite persoane din cadrul organizației dumneavoastră, inclusiv fotografi și alții, aveau cunoștințe prealabile despre acele acțiuni îngrozitoare și este posibil să fi menținut o legătură șocantă cu autorii. Solicit urgent o investigație amănunțită în această problemă", a scris Karhi în scrisoare, dar nu a primit niciun răspuns imediat de la publicația americană. 

AP și Reuters au negat, la unison, că au avut cunoștințe anterioare despre atac și au reiterat că rolul lor este de a acoperi evenimentele de știri de ultimă oră. Iar reprezentanții CNN au declarat că legăturile cu Hassan Eslaiah - unul dintre fotografi enumerați în raport - au încetat. Pe de altă parte, CNN a transmis că nu are niciun motiv să se îndoiască de "acuratețea jurnalistică" a lucrărilor acestuia.  

Ministrul Benny Gantz, membru al cabinetului de război înființat pentru a supraveghea conflictul, a declarat următoarele într-o postare pe X: "Jurnaliștii care au dovedit că știau despre masacre – și au ales să rămână pasivi în timp ce copiii erau sacrificați – nu sunt diferiți de teroriști și ar trebui tratați ca atare". 

Fostul ambasador al Israelului la Organizația Națiunilor Unite, Danny Danon, care este acum membru al Knesset-ului (Parlamentul israelian) a scris pe rețeaua X că agenția israeliană de securitate internă va adăuga fotografii pe lista sa de teroriști pe care încearcă să-i "elimine”. 

"Agenția de securitate internă a Israelului a anunțat că-i va elimina toți participanții la masacrul din 7 octombrie", a spus Danon. 

"Fotojurnaliştii care au luat parte la înregistrarea atacului vor fi adăugați pe această listă", a mai precizat Danon. (sursa: DailyWire)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.