Germania anunță dublarea ajutorului militar pentru Ucraina în 2024. „Un semnal important exact în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta”


Germania anunță dublarea ajutorului militar pentru Ucraina în 2024. „Un semnal important exact în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta”

Ministrul german al Apărării a anunţat duminică seara dublarea, la opt miliarde de euro, a ajutorului militar prevăzut iniţial de ţara sa pentru Ucraina în 2024.

„Aceasta constituie un semnal puternic pentru Ucraina, care arată că nu o dezamăgim", a declarat Boris Pistorius la postul public de televiziune ARD, întrebat în legătură cu informaţiile din presa germana publicate duminică privind dublarea pachetului bugetar.

„Este un semnal important exact în momentul în care Ucraina trebuie să-şi continue lupta, în timp ce o parte din atenţia internaţională se focalizează asupra Israelului" şi a situaţiei din Gaza, a adăugat ministrul.

Creşterea acestui ajutor militar răspunde şi "experienţei pe care am avut-o anul acesta şi care a arătat că sumele prevăzute s-au epuizat rapid", a explicat oficialul german.

Guvernul german prevăzuse iniţial un pachet de ajutor, în principal în echipamente militare, în valoare de patru miliarde de euro.

Dar partidele din coaliţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz tocmai au convenit asupra unei dublări. Decizia urmează să fie oficializată în cadrul unui vot joia viitoare.

De la începutul invaziei ruse, Germania a contribuit major la sprijinirea Kievului, furnizând Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro în ajutor umanitar, financiar şi militar. (sursa: Agerpres)

Foto: Boris Pistorius, ministrul german al Apărării 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.