Occidentul ezitant. Lituania avertizează: "Putin se pregătește să-și scoată de la naftalină planurile pentru ziua victoriei!". Ministra de Externe de la București atrage atenția Uniunii Europene să demonstreze că nu se confruntă cu oboseala de război


Occidentul ezitant. Lituania avertizează: "Putin se pregătește să-și scoată de la naftalină planurile pentru ziua victoriei!". Ministra de Externe de la București atrage atenția Uniunii Europene să demonstreze că nu se confruntă cu oboseala de război

Pe fondul ezitărilor aliaților occidentali ai Ucrainei de a mai susține efortul de război, Kremlinul ar putea considera, din nou, că are posibilitatea de a câștiga războiul, a avertizat luni ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis. 

"Situația relevă în prezent faptul că Putin se pregătește să-și scoată de la naftalină planurile pentru ziua victoriei, pe care le amânase o vreme. Dar după ce a văzut discuțiile de la Washington, incapacitatea Europei de a merge mai departe cu sprijinul militar pentru Ucraina și presiunea tot mai mare ce e exercitată asupra forțelor ucrainene pe câmpul de luptă, cred că acum s-ar putea întoarce fericit la a planifica", a avertizat înaltul oficial lituanian, înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor de Externe din cadrul Uniunii Europene. 

Landsbergis a adăugat, pe de altă parte, că aliații occidentali trebuie și se pot mobiliza pentru a-i susține pe ucraineni până la victorie. 

"Cred că Europa ar putea exercita presiuni pentru ca singura zi de victorie în acest război să fie la Kyiv, respectiv sărbătorită de ucraineni. Dar acum, se pare, situația este din nou incertă. Ne-am arătat capacitatea de a lua decizii critice. Europa a demonstrat leadership. Acum este timpul să o facem din nou", a declarat Gabrielius Landsbergis. 

Întrebat dacă este de părere că a venit momentul pentru Kyiv ca să ia în considerare începerea negocierilor cu Moscova, având în vedere situația grea prin care trece Ucraina și aparenta slăbire a voinței aliaților occidentali de a mai susține efortul de război al ucrainenilor, Landsbergis a răspuns negativ. 

"Orice încetare a focului, orice negociere reprezintă calea către ziua victoriei de la Moscova. Putin a muncit din greu la asta. Și o astfel de zi poate veni. Ziua în care ucrainenii nu vor mai putea continua lupta pentru că nu le putem oferi arme. Nu există o cale de mijloc aici. Dacă este vorba de o încetare a focului și încercăm să o susținem cu argumentul că am protejat Kyivul și alte teritorii ucrainene, va fi clar că aceasta este victoria lui Putin", a zis ministrul lituanian de Externe. (sursa: AICI)

Ministra de Externe de la București, Luminița Odobescu, a susținut, la rândul ei, că Uniunea Europeană ar trebui să ajungă la un acord cu privire la următorul pachet de ajutor pentru Ucraina și să arate că nu se confruntă cu oboseala de război, așa cum speră Moscova să se întâmple.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.