Cum ajunge un tiran să aibă o imagine bună în Occident. Un proeminent jurnalist, autor multipremiat, a primit sume uriașe de la „elita Kremlinului” pentru a scrie cărți „pozitive” despre Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit de „aproape 100 de ori”


Cum ajunge un tiran să aibă o imagine bună în Occident. Un proeminent jurnalist, autor multipremiat, a primit sume uriașe de la „elita Kremlinului” pentru a scrie cărți „pozitive” despre Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit de „aproape 100 de ori”

Unul dintre cei mai influenți oameni de presă din Germania, Hubert Seipel, jurnalist, scriitor, regizor, autor multipremiat, a primit o finanțare generoasă pentru două dintre volumele sale, percepute de mulți drept foarte favorabile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Hubert Seipel, considerat în Germania drept unul dintre cei mai buni experți occidentali în privința Rusiei, ar fi fost plătit cu 600.000 de euro, plăți off-shore nedeclarate, din partea unor companii conectate cu un oligarh din cercul de apropiați ai lui Putin, arată o scurgere de informații consultată de publicația The Guardian.

Seipel a primit bani în mai multe tranșe, sumele fiindu-i achitate, potrivit documentelor, pentru a-i susține munca la două cărți în care prezintă ascensiunea la putere a lui Putin căruia îi conturează un portret foarte favorabil.

Este primul caz concret în care sunt indicate legături directe între un influent jurnalist occidental și puterea de la Moscova, prin plăți semnificative, care ar putea fi interpretate drept o încercare a cercului pro-Putin de a obține o imagine pozitivă în presa internațională.

Cel mai probabil, dezvăluirile vor avea impact în Germania, unde dezbaterea – încinsă încă de la debutul invaziei din Ucrainei din 2022 – a scos în evidență rolul jucat de reprezentanți ai elitei politice și de afaceri în suportul acordat în menținerea lui Putin la putere, mai ales din motive economice (cea mai importanță economie a Europei și-a prelungit dependența de gazele și petrolul rusesc) 

Hubert Seipel nu a confirmat sumele primite, dar documentele conțin detalii despre plăți în valoare totală de 600.000 de euro care par să aibă legătură mai ales cu cea de-a doua sa carte. 

El este unul dintre jurnaliștii care au avut contacte directe și regulate cu liderul rus pe care jurnalistul german l-ar fi întâlnit, potrivit propriilor confesiuni, de „aproape 100 de ori”. Seipel a recunoscut că a primit bani din conturile conectate cu oligarhul Alexei Mordașov, un magnat al oțelului și băncilor, plasat anul trecut sub sancțiuni pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul.

Seipel spune însă că „suportul” lui Mordașov se referă „exclusiv la proiectele de carte", precizând că a rămas imparțial. „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența".

Vladimir Putin și Hubert Seipel

Documentele, dar și răspunsul lui Seipel pentru The Guardian, sugerează că plățile au fost pentru munca sa la o biografie din 2015 intitulată „Putin: Inner Views of Power” („Putin: Logica puterii” ) și un titlu din 2021, „Putin's Power: Why Europe Needs Russia” (Puterea lui Putin: de ce are Europa nevoie de Rusia), ambele scrise inițial în limba germană.

Aparent, editura care a publicat volumele nu a știut despre aceste plăți. În răspunsul său către The Guardian, Hoffmann und Campe a declarat că nu a știut despre aceste plăți.

„Editorul nu a avut cunoștință până acum de acuzațiile pe care le-ați făcut împotriva lui Hubert Seipel cu privire la "veniturile din sponsorizări". În cazul în care acestea se vor dovedi a fi adevărate, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare în legătură cu cărțile care au fost contractate, în 2013 și, respectiv, 2016, de către conducerea de la acea vreme, pe baza unui documentar TV", a declarat un purtător de cuvântd de la Hoffmann und Campe pentru The Guardian.

Informațiile au apărut în cadrul proiectului Cyprus Confidential - o arhivă secretă care conține 3,6 milioane de înregistrări offshore și care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media.

UE l-a descris pe Mordașov în notificarea privind sancțiunile drept membru al „elitei lui Putin" care „beneficia de legăturile sale cu factorii de decizie ruși". El a deținut o participație la Rossiya Bank, consideraă creditorul elitei rusești, și a fost cel mai mare acționar al Tui, cel mai mare operator turistic din Europa - o investiție înghețată în prezent în cadrul sancțiunilor contra magnaților ruși conectați cu Kremlinul.

Mordașov a făcut parte din grupul select de lideri de afaceri care s-au adunat la Kremlin la 24 februarie 2022, la câteva ore după invazia Ucrainei.

El a refuzat să comenteze plățile către Seipel, iar ca răspuns la întrebările privind sancțiunile impuse împotriva sa, purtătorul său de cuvânt a declarat „Tot ceea ce [Mordașov] a construit și a realizat a fost realizat prin practici de afaceri corecte și respectarea strictă a reglementărilor".

Dosarele din Cipru includ un acord intitulat "Deed of Sponsorship" (Act de sponsorizare), semnat în martie 2018 de Seipel și de un director al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice (BVI), numită De Vere Worldwide Corp, și de un alt martor.

Documentele din această perioadă îl menționează pe proprietarul final al De Vere ca fiind un manager de rang înalt din grupul Severstal al lui Mordașov.

Plata de 600.000 de euro este descrisă ca fiind o sponsorizare pentru o carte pe care Seipel pare să fi plănuit deja să o scrie și pentru care avea deja un contract de publicare. În actul de sponsorizare se stipulează că el "scrie o carte (sic) despre mediul politic din Federația Rusă", care ar urma să fie publicată în 2019.

Sponsorul, conform actului, se angaja să "sprijine dezvoltarea acestui proiect" și „să facă această evoluție politică și istorică disponibilă unui public mai larg". De asemenea, Seipel urma să primească "sprijin logistic și organizatoric" pe durata cercetărilor sale în Rusia și nu avea obligația de a returna banii în cazul în care cartea nu ar fi fost publicată niciodată.

De asemenea, în act se preciza că era liber să lucreze independent: "Autorul nu va avea nicio obligație față de sponsor în legătură cu proiectul (fie în ceea ce privește conținutul sau compoziția cărții, fie în alt mod) sau cu finalizarea acestuia."

Alte documente sugerează că Seipel a fost plătit în două tranșe, cea de-a doua având loc în prima jumătate a anului 2019, dintr-un cont deschis la banca privată rusă Sovcombank.

Plățile par să fi urmat rute ocolitoare prin intermediul unor structuri offshore deținute de Mordașov și asociații săi și gestionate de furnizori de servicii corporative din Cipru.

Într-un răspuns lung către The Guardian, Seipel a recunoscut că a primit bani de la Mordașov, precizând că dorește să se știe că „sprijinul lui Mordalov se referă exclusiv la proiectele de carte" și că „nu a primit în niciun moment bani pentru filme și interviuri de televiziune de la terțe părți".

El a condamnat ceea ce a spus că au fost încercări de a-l cataloga drept "un tip special de agent secret jurnalistic" cu o poziție pro-Kremlin și anti-americană, subliniind că, pe parcursul unei cariere îndelungate, a descris întotdeauna "lumea așa cum este, nu așa cum ar trebui să fie". Nu au fost găsite niciodată dovezi de suspiciune de părtinire în munca sa de către cei care i-au acordat cele mai importante premii media din Germania, a spus el.

Cărțile sale au fost rezultatul a opt ani de călătorii și cercetări extinse și că au "dus la discuții aprinse și bătălii ideologice", dar că nu au fost identificate erori factuale „în niciuna" dintre ele, a mai transmis Seipel.

La publicare, cărțile au fost salutate de unii critici, care l-au lăudat pe Seipel pentru abordarea nouă în privința lui Putin. De alții au fost însă ridiculizate, Frankfurter Allgemeine Zeitung numindu-l "tovarășul lui Putin", după lansarea din 2016 a versiunii în limba rusă a volumului „Putin: Inner Views of Power” la Moscova, la care a participat Putin însuși. De asemenea,  Süddeutsche Zeitung a spus despre Seipel că s-a transformat efectiv "în reprezentantul legal al lui Putin - și anume prin excluderea faptelor".

Pentru documentarul Ich Putin - Ein Porträt (Eu Putin - un portret), Seipel a avut acces exclusiv la președinte, urmărindu-l prin Rusia. Documentarul îl „surprinde” pe Putin vânând cerbi roșii în Siberia, conducând prin Moscova într-o limuzină, însoțit de Seipel, fiind lins pe urechi, la piscină, de către câinele său participând la meci de hochei pe gheață. Unele dintre acele imagini au devenit simbolice pentru liderul de la Kremlin, reușind să stârnească admirație în întreaga lumea care a mai uitat sau a ales să ignore crimele odioase comise de regimul de la Kremlin.

Documentarul a fost vizionat de 1,85 milioane de persoane la prima difuzare în 2012, o cotă de piață de 10,9%, și a fost ulterior redifuzat de 51 de ori, potrivit companiei de presă NDR.

Într-o emisiune radiofonică germană din 2021, Seipel a negat că a primit bani din partea Rusiei în schimbul unui reportaj favorabil. Când a fost întrebat de prezentator dacă a fost plătit, el a răspuns: "V-ați pierdut mințile? Nu!". VIDEO AICI

NDR a precizat că nu avea știință despre acordul de sponsorizare și că a luat acuzațiile "foarte în serios", decizând blocarea accesului la filmele sale până la clarificarea întregii situații.

„Domnul Seipel ar fi trebuit să informeze (NDR) cu privire la un posibil conflict de interese, cum ar fi o plată", a mai precizat compania.

Și presa din România a relatat despre prezența lui Putin la lansarea cărții lui Seipel.
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.