Pe fondul pandemiei, încrederea în oamenii de știință a scăzut vertiginos în SUA. Ce spun rezultatele celui mai recent studiu privind încrederea în diferite categorii din societatea americană


  • ACP
  • Nov 16, 2023 12:53
  • 645
Pe fondul pandemiei, încrederea în oamenii de știință a scăzut vertiginos în SUA. Ce spun rezultatele celui mai recent studiu privind încrederea în diferite categorii din societatea americană

În timp ce majoritatea americanilor "nu au prea multă încredere sau deloc" în jurnaliști, lideri de afaceri și oficialii aleși, un studiu recent al prestigiosului Pew Research Center arată și o scădere abruptă a nivelului de încredere în oamenii de știință și în impactul muncii lor asupra societății.

Pe de altă parte, majoritatea americanilor apreciază investițiile guvernamentale în domeniu. 

"În ciuda scăderii evaluărilor oamenilor de știință și ale științei, marea majoritate a americanilor continuă să afirme că investițiile guvernamentale în știință merită făcute. Și cei mai mulți acordă cel puțin o oarecare importanță faptului că Statele Unite trebuie să fie lider mondial în realizările științifice", au scris Alec Tyson, director asociat al Science and Society Research și Brian Kennedy, cercetător senior la Pew Research Center.

Astfel, aproape 80% dintre americani sunt de acord că investițiile guvernamentale în cercetarea științifică sunt în general benefice pentru societate, dar în același timp numai 57% dintre americani spun că știința a avut un efect în mare parte pozitiv asupra societății.

Această pondere este cu 8 puncte procentuale mai mică decât era în noiembrie 2021 și cu 16 puncte mai mică decât era înainte de începerea pandemiei COVID-19. Încă de la primele etape ale pandemiei, încrederea în oamenii de știință a scăzut cu 14%.

Ponderea care exprimă cel mai puternic nivel de încredere în oamenii de știință a scăzut de la 39% în 2020 la doar 23% astăzi, în timp ce aproximativ 27% dintre americani spun acum că nu au prea multă încredere sau nu au încredere în oamenii de știință că acționează în interesul publicului, aceștia din urmă reprezentând doar 12% dintre americani în aprilie 2020.

În pofida scăderii încrederii în oamenii de știință, respectiv în oamenii de știință medicali, aproximativ trei sferturi dintre americani spun că au o mare sau destul de mare de încredere în oamenii de știință medicali (77%), în armată (74%) și oamenii de știință la modul general (73%) pentru a acționa în interesul public. Aceste trei grupuri primesc cele mai mari evaluări dintre cele nouă incluse în studiu. Aproximativ un sfert spun că au mare încredere în fiecare categorie pentru a acționa în interesul publicului, mai spune studiul.

Majorități oarecum mai mici ale americanilor spun că au o mare sau destul de mare de încredere în agenții de poliție (69%) și directorii de școli publice (65%) pentru a acționa în interesul public. Puțin mai mult de jumătate (53%) exprimă acest nivel de încredere în liderii religioși.

Pe ultimele locuri în clasamentul încrederii rămân jurnaliștii, liderii companiilor și oficialii aleși, guvernul federal și în alte instituții, precum Congresul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.